Wielrennen

Cookson ziet goede mogelijkheden voor WK in Groningen en Drenthe

UCI-voorzitter Brian Cookson ziet goede mogelijkheden om de WK wielrennen in 2020 in Groningen en Drenthe te organiseren. 

"We hebben in Nederland al heel wat uitdagende parcoursen gezien. Dus mocht de WK naar Noord-Nederland gaan, dan komt dat vast goed", aldus Cookson tegen RTV Drenthe.

Dat het Noorden van Nederland vlak is, vindt Cookson geen belemmering. "Je hebt wind in Nederland. Het is veel draaien en keren en jullie hebben zelfs een klim op een vuilnisbelt, dat is een bijzonder fenomeen. De WK hoeft zich niet altijd in bergachtig gebied af te spelen. De renners maken de wedstrijd."

Groningen en Drenthe denken al sinds 2013 aan de organisatie van de WK. In 2012 werd de WK voor het laatst in Nederland gehouden, toen Valkenburg de titelstrijd organiseerde.

Cookson: "De WK is al vaak in Nederland geweest, maar nog nooit in het Noorden. Als Drenthe en Groningen met een goed bid komen, wil ik graag over de mogelijkheden praten."

Momenteel zijn de wereldkampioenschappen in Qatar aan de gang. De komende twee jaar zijn Bergen in Noorwegen en Innsbruck in Oostenrijk gastheer van het evenement. Woensdag kende de UCI de organisatie voor de WK in 2019 toe aan het Britse Yorkshire.

Label

Belangrijke stap richting de organisatie van de WK lijkt het feit dat Drenthe eerder deze week als eerste regio ter wereld het 'UCI Bike Region Label' kreeg, een onderscheiding voor een fietsvriendelijke infrastructuur. Valkenburg en het Noorse Bergen kregen het Bike City Label voor een fietsvriendelijke stad.

Cookson: "Wat we in Drenthe hebben gezien, hebben we op geen enkele andere plek ter wereld gezien. Hier werken gemeenten met elkaar samen aan fietsen in de breedste zin van het woord. Drenthe is met de vele partners een voorbeeld waar veel landen en steden nog iets van kunnen leren”,

Woensdag kreeg Emmen de organisatie van de WK voor mindervaliden in 2019 toegekend door de UCI.

Lees meer over:
Tip de redactie