Wielrennen

Martin vindt tweede wereldtitel in vier dagen tijd 'kers op de taart'

Tony Martin pakte woensdag bij de WK wielrennen in Qatar zijn tweede gouden medaille in vier dagen tijd en daarmee kan de Duitser van Etixx-QuickStep zijn geluk niet op.

Zondag veroverde Martin met zijn ploeg, waar ook Niki Terpstra deel van uitmaakte, al de wereldtitel op de ploegentijdrit. Woensdag bleef hij namens Duitsland Vasil Kiriyenka (tweede) en Nicolas Castroviejo (derde) voor.

"Na het goud op de ploegentijdrit is dit de kers op de taart. In eerste instantie was ik een beetje bang voor de hitte, maar mijn goede voorbereiding heeft me geholpen", aldus een blije Martin.

De 31-jarige Duitser was in 2011, 2012 en 2013 de beste in de race tegen de klok en stond in 2009, 2010 (beide keren derde) en 2014 (tweede) ook op het podium.

Hij is na de Zwitser Fabian Cancellara de tweede renner die vier wereldtitels op de tijdrit op zijn naam heeft staan. In 2012 en 2013 won hij met zijn ploeg ook de titel op de ploegentijdrit.

Gefocust

Ondanks zijn goede prestaties in het verleden voelde Martin geen druk. "Ik was gefocust. Dat ik heb gewonnen is ongelooflijk. Tot dit moment had ik geen geweldig jaar, maar twee wereldtitels in vier dagen tijd maakt alles goed."

Tom Dumoulin stelde teleur in de individuele tijdrit. Hij eindigde namens Nederland op de elfde plaats in Doha. Jos van Emden was op de achtste plaats de beste Nederlander.

Zaterdag staat in Qatar nog de wegwedstrijd voor vrouwen op het programma. De wereldkampioenschappen worden zondag afgesloten met de wegwedstrijd voor mannen. Ook daar zal Martin namens Duitsland aan de start staan.

Lees meer over:
Tip de redactie