Wielrennen

WK tijdrijden eindigt in deceptie voor Dumoulin, Martin pakt titel

Tom Dumoulin is op het WK tijdrijden in Qatar op een teleurstellende elfde plaats geëindigd. De winst ging naar de Duitser Tony Martin.

Dumoulin gold vooraf als een van de kanshebbers voor goud in Doha, maar hij kende een slechte start van zijn race tegen de klok. Op het eerste meetpunt gaf de Limburger al 22 seconden toe op Martin en had hij de negende tussentijd. 

Bij het tweede meetpunt noteerde Dumoulin de tiende tussentijd met 56 seconden achterstand op de Duitser. Uiteindelijk finishte Dumoulin in 46.44, waarmee hij net buiten de top tien viel.

Martin reed met een gemiddelde van 53,6 kilometer per uur in Qatar, waar de temperatuur 38 graden bedroeg. Met zijn eindtijd van 44.42 liet hij de concurrentie ver achter zich.

Uittredend wereldkampioen Vasil Kiriyenka uit Wit-Rusland werd tweede in 45.28. De Spanjaard Nicolas Castroviejo zette de derde tijd neer in 45.53 en daarmee was hij al ruim een minuut langzamer dan Martin.

Van Emden

Jos van Emden reed met 46.28 een sterke tijdrit. De Zuid-Hollander stond al vroeg op de startlijst en had bij binnenkomst de tweede tijd achter de verrassend sterke Ier Ryan Mullen.

Toen later op woensdag de toprenners over de eindstreep kwamen, zakte Van Emden langzaam weg uit de top van het klassement. Hij werd uiteindelijk achtste. Vooraf had Van Emden gesteld te mikken op een top tien-klassering.

Maciej Bodnar uit Polen miste het podium op zes seconden en werd vierde. De Ier Mullen eindigde uiteindelijk op de vijfde plek, voor de Australische favoriet Rohan Dennis.

Tip de redactie