Wielrennen

Dumoulin en Van Emden vrezen hitte op 'sfeerloos WK'

Met de hitte als grootste tegenstander in het sfeerloze Qatar starten Tom Dumoulin en Jos van Emden woensdagmiddag in de individuele tijdrit op de WK wielrennen. Dumoulin acht zichzelf kansrijk voor goud, Van Emden is tevreden met een top tien-notering.

"Ja, ik ben kanshebber op wereldtitel", stelt Dumoulin onomwonden tegen de NOS. "Zondag in de ploegentijdrit reed ik heel erg goed, dat heeft me vertrouwen gegeven."

In de eindfase van het seizoen schommelde het vormpeil van de Limurger nogal. In Qatar ontbreken de tijdirtspecialisten Fabian Cancellara en Bradley Wiggins, terwijl Tony Martin uit vorm lijkt, al won de Duitser zondag goud met Etixx-Quick.Step in de ploegentijdrit.

"Op een goede dag kan ik hier alle mannen verslaan. Rohan Dennis heeft de afgelopen tijd laten ziet dat hij er bovenuit steekt", vindt Dumoulin.

Toeschouwers

De renner van Giant-Alpecin sprak zich eerder deze week al negatief uit over de keuze van de UCI om de WK in Qatar te organiseren. Kort voor zijn tijdrit sprak hij wederom zijn verbazing uit. Hij noemde Qatar "een verschrikkelijk land om te zijn."

"Ik zag net een bordje 'toeschouwersingang' staan, dat vond ik wel hilarisch eigenlijk", grinnikte Dumoulin een dag voor zijn tijdrit "Er is gewoon geen publiek, dat is wel raar. Het is een sfeerloos WK."

"Of ik dit WK een aanfluiting vind? Als ik nu ja zeg, dan staat er morgen de kop in de krant: Dumoulin vindt WK aanfluiting. Dus laat ik dat maar niet zeggen."

"Het is altijd een van de grootste evenementen in het jaar, maar nu is dat absoluut niet zo en dat komt door het gebrek aan sfeer."

Van Emden

Ook Van Emden plaatste een kanttekening bij de omstandigheden in Doha, waar het kwik woensdag tot 38 graden zal reiken.

"Als ik een goede dag heb, hoop ik top tien te rijden. Maar het weerbericht speelt niet in mijn voordeel. Ik ga er het beste van maken", zegt de renner van Lotto-Jumbo.

"In de ploegentijdrit kreeg ik in de laatste 10 kilometer een tik van de hitte. Normaal word je vermoeid en gaat het steeds iets minder. Maar nu met die hitte was het in één keer 'poef', kon ik veel minder wattages leveren en ging ik zelfs voor mijn gevoel een beetje scheel kijken."

"Ik moet er mee omgaan. Het is nu eenmaal zo, ik moet me zien te wapenen."

Hartslag

Rust is daarbij het sleutelwoord. "Van tevoren ga ik me zo min mogelijk inspannen. Normaal doe je een pittige warming-up, maar dat ga ik hier noet doen, want het is al warm."

"Het is voor de start alleen zaak om je hartslag even omhoog te brengen, al is die hier al hoger. Voor mij is het het beste om zo rustig mogelijk te blijven en met een maag vol vocht te vertrekken."

Sommige renners binden in Qatar een zak met water op hun rug, om via een rietje daaruit te drinken. "Voorheen mocht dat niet," zegt van Emden. "Maar ik zag andere renners er hier wel mee rijden. Als je dat goed doet, is het meteen een koelelement op je rug. Ik ga nog proberen te regelen dat ik ook zo'n zak kan krijgen."

De tijdrit begint woensdag om 12.30 uur Nederlandse tijd en is 40 kilometer lang. Van Emden start om 13.03 uur, Dumoulin begint als voorlaatste om 14.10 aan zijn race tegen de klok.

Tip de redactie