Roxane Knetemann heeft zondag na de ploegentijdrit hard uitgehaald naar de internationale wielerorganisatie UCI. Volgens de Nederlandse renster van Rabobank-Liv had de WK wielrennen nooit in Doha gehouden mogen worden.

"Het slaat nergens op wat hier gebeurt", zei Knetemann in de bloedhete Qatarese hoofdstad tegen de NOS. "Het is hier ongeveer veertig graden. Zeker in een tijdrit waarin je weinig kunt drinken is dat onverantwoord. Het was net of ik in een sauna reed. Verschrikkelijk."

Meerdere rensters raakten na de finish van het veertig kilometer lange parcours bevangen door de hitte. De 29-jarige Knetemann greep met Rabobank-Liv naast een medaille omdat Anouska Koster al tijdens de race het hoofd niet meer koel kon houden en in de hekken reed.

"Het is niet raar dat dat gebeurde", aldus Knetemann. "Als je net 35 kilometer volle bak door deze bloedhete woestijn hebt gereden dan raak je je oriëntatie kwijt. Ik keek in de laatste kilometers ook dubbel."

"Er hadden daarom tien ambulances klaar moeten staan na de finish. De UCI heeft hier totaal niet over nagedacht. Het is geen goed idee om hier een WK te rijden."

Kippenvel

Knetemann was zeker niet de enige renster die zei dat er in deze hitte niet gereden had mogen worden. "Ze zeggen dat er vaker in deze temperaturen gefietst wordt, maar dit voelt wel heel warm en droog”, zei olympisch kampioene Anna van der Breggen, die ook voor Rabobank-Liv rijdt. "Ik denk dat je de conclusie kunt trekken dat het onverantwoord is."

Chantal Blaak, die met Boels-Dolmans de wereldtitel pakte, merkte na ongeveer twintig minuten dat het eigenlijk te heet was. "Niet alleen mijn benen deden pijn, maar ook mijn longen", aldus de 26-jarige Blaak.

"Bovendien kreeg ik kippenvel. Het lichaam kon niet meer afkoelen, ik raakte oververhit. Ik ben daarom blij dat ik en de rest van de ploeg veilig over de streep zijn gekomen. En gelukkig is de wereldtitel ook binnen."