Niki Terpstra is blij dat Etixx-QuickStep weer een wereldtitel meer heeft dan BMC op het onderdeel ploegentijdrit voor merkenteams. 

De 32-jarige Nederlander veroverde zondag in Doha voor de derde keer in de historie goud met de Belgische formatie, op het onderdeel dat sinds 2012 op de agenda staat bij de WK. Het Amerikaanse BMC staat op twee titels.

"Het was 2-2 en we wilden absoluut niet op achterstand komen tegen BMC", zei Terpstra na de race tegen de NOS. "Daar was ons veel aan gelegen en het is gelukt."

Terpstra had zich met zijn ploeg, die verder bestond uit de Luxemburger Bob Jungels, de Belgen Yves Lampaert en Julien Vermote en de Duitsers Marcel Kittel en Tony Martin, goed voorbereid op het parcours in de Qatarese hoofdstad dat gekenmerkt werd door het grote aantal rotondes.

"We hebben er veel energie ingestoken. Twee weken geleden op trainingskamp in België hebben we rotondes gesimuleerd met pionnen. Ik denk dat ik wel vijfhonderd rotondes genomen heb. Het zit nou eenmaal in de details en ik ben blij dat dat zich heeft uitbetaald, want anders was ik die rotondes kotsbeu."

Snikkapot

Terpstra en zijn ploeggenoten waren in de veertig kilometer lange tijdrit met een tijd van 42.32,39 ruim elf seconden sneller dan BMC. Hij dacht tijdens de race al dat het goud eraan zat te komen.

"Ik voelde dat het snel ging en dat bevestigden de meters. De tussentijden waren uitstekend en omdat het om de titel gaat weet je dat je op het laatste stukje altijd iets extra’s kunt geven. Zelfs als je snikkapot bent. Het ging fantastisch. We staan met 3-2 voor."