Jos van Emden hoopt dat hij zondagmiddag met Lotto-Jumbo tijdens de ploegenrijdrit op de WK wielrennen in Qatar in staat is om naar een podiumplaats te rijden.

De renners leggen onder warme weersomstandigheden 40 kilometer af naar de finish op The Pearl, het kunstmatig aangelegde eiland voor de kust van Doha.

Van Emden ziet BMC en Etixx-Quick Step als topfavorieten voor de eindzege, maar volgens de 31-jarige tijdritspecialist ligt de strijd om de derde plaats helemaal open en is Lotto-Jumbo daarin zeker niet kansloos.

"We hebben hier een goede ploeg waarmee we wel iets kunnen bereiken. Vorig jaar werden we zesde en ik denk dat de derde plaats nu het hoogst haalbare is. Daarvoor moet alles mee zitten, maar ik heb wel die ambitie", blikt Van Emden tegenover de NOS vooruit.

De Schiedammer, die in Qatar namens Nederland ook de individuele tijdrit en de wegrace rijdt, is bij Lotto-Jumbo in gezelschap van Wilco Kelderman, Tom Leezer, Timo Roosen, de Belg Victor Campenaerts en de Sloveen Primoz Roglic.

"Het belangrijkste is dat je iedereen bij elkaar houdt en dat iedereen zo lang mogelijk zijn werk kan blijven doen. Als ik op kop kom, wil ik zo hard mogelijk. Maar als dat iets harder is dan de anderen, maak je elkaar kapot", weet Van Emden.

Vijftien ploegen

Bij de mannen staan in de ploegentijdrit vijftien ploegen aan de start, waarvan tien met een licentie voor de UCI World Tour.

Bij de vrouwen strijden slechts acht teams om de medailles. Onder meer Boels-Dolmans (met Chantal Blaak en Ellen van Dijk) en Rabo-Liv (met olympisch kampioene Anna van der Breggen) komen daar in actie.

De ploegentijdrit voor vrouwen begint zondagmiddag om 13.15 uur Nederlandse tijd. De mannen gaan vanaf 14.20 uur van start in Doha.