De WK-deelname van Mark Cavendish is in gevaar. De Brit kampt met een maag- en darminfectie en kon daardoor deze week al niet aan de start verschijnen van de Münsterland Giro en Parijs-Bourges.

In de GP Beghelli moest de Brit op 25 september na zeventig kilometer opgeven, hij kampte toen al met maag- en darmproblemen. Sindsdien stapte hij niet meer op de fiets tijdens een officiële  koers.

"Als hij zondag Parijs-Tours niet haalt, kan hij het WK wel vergeten", zegt ploegleider Rolf Aldag vrijdag tegen Het Laatste Nieuws. "Het is iets wat we pas op het laatste moment zullen beslissen."

Cavendish miste sinds de GP Beghelli zes trainingsdagen en zegde al zijn koersen af. "Het wordt nu wel heel krap voor het WK", aldus Aldag.

Ondanks de tijdnood blijft de Duitse ploegleider van Team MTN-Qhubeka hoopvol. "In 2011 moest hij de Vuelta al na twee dagen verlaten en ging alles verkeerd." Cavendish won in Kopenhagen uiteindelijk de wereldtitel. "Hij is in staat om de zaken enorm snel om te laten keren."

De Brit behoort in Qatar op het vlakke parcours tot de topfavorieten. Tijdens de Tour de France won hij vier etappes. In Rio de Janeiro veroverde hij op de baan olympisch zilver op het onderdeel omnium.

Programma

De wegwedstrijd voor mannen van 257,5 kilometer in Qatar gaat op zondag 16 oktober van start. Een dag eerder rijden de vrouwen een korter parcours van 134,5 kilometer.

Komende zondag staat de ploegentijdrit voor zowel mannen als vrouwen op het programma. De individuele tijdrit voor vrouwen start wordt dinsdag verreden. Een dag later is het de beurt aan de mannen.

Vorg jaar ging de zege in de wegwedstrijd bij de mannen in Richmond naar Peter Sagan. Hij bleef Michael Matthews (tweede) en Ramunas Navardauskas (derde) voor.