Oleg Tinkov heeft in een afscheidsinterview keihard uitgehaald naar diverse mensen en organisaties. Vooral Alberto Contador moet het ontgelden bij de baas van de verdwijnende wielerploeg Tinkoff.

De excentrieke Rus noemt zijn kopman "een manke eend die nooit meer een grote ronde gaat winnen."

Ook haalt Tinkov uit naar de leiding van de Vuelta, die een half peloton renners die buiten de tijdslimiet finishten niet uit koers nam. "Dat soort zaken geeft mij alleen maar meer zekerheid dat ik de juiste keus heb genomen om uit de wielersport te vertrekken", zegt hij in een interview met Cyclingnews.

"Wij hadden eigenlijk nog maar vijf renners over moeten hebben en Team Sky nog maar eentje. Als ze de regels hadden gevolgd, was de ronde anders verlopen."

"Misschien hadden wij dan wel het World Tour-klassement voor ploegen gewonnen in plaats van Movistar. Het is een voorbeeld van slecht beleid binnen de sport. En hoewel ik vertrek, maakt het me nog steeds woest."

Miljoenen

Tinkov spendeerde de afgelopen vijf jaar naar schatting 50 miljoen in de wielersport. "Het is niet zo dat het weggegooid geld is. Mensen in Europa kennen het merk Tinkoff nu. Onlangs kreeg ik korting in een winkelcentrum in Milaan, omdat ze daar mijn naam kenden."

"Waren de afgelopen jaren het geld waard dat ik uitgegeven heb? Helaas niet. Het was gewoon mijn speeltje en daarom stop ik er nu weer mee."

"Maar als ik een tijdmachine had, dan zou ik teruggaan en hetzelfde doen. Ik heb lol gehad en koester mooie herinneringen."

Contador

Tinkov is vermaard om zijn publieke ruzies met eigen renners. Zelfs wereldkampioen Peter Sagan kreeg een uitbrander. "Maar mijn relatie met Contador is veel slechter", zegt Tinkov. "De media hebben dat eigenlijk nooit opgepikt. Ik respecteer hem als coureur, maar als persoon is hij me nooit bevallen."

"Ik mag hem niet en zelfs in het team mogen de meeste renners hem niet. Uiteindelijk had hij een slechte relatie met iedereen, behalve een klein groepje Spanjaarden."

"Ik vind eigenlijk dat Contador zou moeten stoppen. Hij is niet meer zo goed als hij was. Ik ben op het juiste moment gestopt met het team: op het hoogtepunt. Hij is een grote kampioen en moet nu ook stoppen. In de Vuelta werd hij verslagen door vier of vijf man, volgend jaar zullen dat er twintig zijn."

De Spanjaard die volgend seizoen voor Trek rijdt, was dit weekend niet aanwezig op het afscheidsfeest van Tinkov na de Ronde van Lombardije. "Ik ben kwaad op hem omdat hij de World Tour niet gewonnen heeft. Of hij viel, of hij was ziek, of hij gaf op."

"Hij kon niet rijden in Lombardije en dat is shit. Alejandro Valverde was drie dagen ervoor nog ziek en finishte in de top tien. Dat is klasse."

Zielig persoon

"Ik heb Contador gezegd: 'Je bent ziek, blijf lekker thuis. Je mag het virus niet op mijn feest brengen. Dan wordt de rest van het team ziek vlak voor het WK.' Het feest was sowieso leuker zonder hem, want hij is een zielig persoon."

"Hij wil nooit champagne drinken en is altijd voorzichtig met zijn voedsel omdat hij de Tour wil winnen in juli. Zo is hij in november al. Dat is een stomme houding. Daarom bleef hij ook maar vallen, hij was te hard voor zichzelf en te veel gefocust."

"Serieuze mensen zijn altijd saai. Ze kunnen oprotten, saaie mensen hebben een vreselijk leven."

Tinkov sluit niet uit dat hij in de toekomst terugkeert in het wielrennen. "Misschien ga ik de sport over twee of drie jaar missen, maar nu ben ik er klaar mee. Ik wil duidelijk maken dat ik nog steeds van wielrennen hou."

"Het is mijn favoriete sport en ik houd van alle mensen die betrokken zijn. Ik zeg nu vaarwel en leve de fiets!"