Daan Luijkx, die in het verleden manager was van wielerploeg Vacansoleil-DCM, wil een nieuwe formatie opzetten die zich volledig richt op duurzaamheid.

De 50-jarige Nederlander is momenteel op zoek naar sponsors die de oprichting van wielerploeg Team Earth mogelijk maken. 

De renners van Team Earth zullen speciaal worden geselecteerd op een 'duurzaam profiel'. Alle materialen van het team, zoals auto’s, shirts, bidons, fietsen, lak en schoonmaakmiddel, zullen milieuvriendelijk zijn.

Luijkx wil met zijn team naar de internationale top en hoopt op geldschieters die zich kunnen identificeren met zijn idealen. Er is jaarlijks 15 tot 20 miljoen euro nodig. Ter vergelijking: Team Sky werkt met een jaarbudget van 27 miljoen euro.

Anders dan bij andere wielerploegen zal het team geen sponsornaam dragen, maar Team Earth gaan heten.

Verhaal

"Neem Ajax en PSV, of Formule 1-renstallen als Ferrari of Mercedes", zegt Luijkx in Het Financieele Dagblad.  

"Sponsors geloven in hun verhaal en willen deel zijn van die familie. Als Philips stopt gaat PSV gewoon door, met een andere sponsor op het rood-witte shirt. Om die reden willen wij zelf het DNA van onze ploeg bepalen."

Luijkx wil het risico spreiden over vier tot zes sponsors, die voor minimaal vijf jaar instappen. Het ontwerp van het wielershirt zal niet veranderen. "Daarmee blijven we weg van de ouderwetse discussies over centimeters, plaats op het shirt en kleur."

Voormalig vice-president van de Verenigde Staten en initiatiefnemer van de documentaire An Inconvenient Truth Al Gore neemt dinsdagavond symbolisch het eerste shirt van Team Earth in ontvangst. Hij woont in de Ziggo Dome in Amsterdam het evenement Inspiration360 bij.