De wegrace van de mannen bij de WK wielrennen in Qatar wordt ruim 100 kilometer ingekort als het te heet is. Het peloton rijdt dan geen 257,5 kilometer over de woestijnwegen, maar slechts 150 kilometer. 

Dat staat in het hittereglement van de UCI voor de WK. De wielerbond heeft een team van medische experts dat zich vanaf begin oktober verdiept in de weersomstandigheden in en rond de Qatarese hoofdstad Doha. 

De temperatuur kan oplopen naar 40 graden Celsius. Het team komt voor aanvang van elke wegrace bij elkaar om eventuele hittemaatregelen te nemen.

Het inkorten van de wedstrijd bij de mannen is de meest opvallende potentiële maatregel. Voor de races van de andere categorieën (vrouwen, junioren en beloften) geldt bij extreme hitte dat er minder ronden worden gereden. Verder zorgt de organisatie voor liters extra water en ijs tijdens de koersen.

De WK beginnen zondag met de ploegentijdrit voor de vrouwen en de mannen. Volgende week dinsdag is de individuele tijdrit voor de vrouwen. Een dag later zijn de mannen aan de beurt.

Op zaterdag 15 oktober is de wegwedstrijd bij de vrouwen. Zondag strijden de mannen om de regenboogtrui.