Esteban Chaves heeft zaterdag de Ronde van Lombardije op zijn naam geschreven. De Colombiaan was in de laatste World Tour-koers van het jaar na 241 kilometer tussen Como en Bergamo de sterkste in een sprintje van een kopgroep van drie.

Diego Rosa eindigde als tweede, voor Rigoberto Uran. Romain Bardet werd vierde op een zes seconden van de winnaar.

Het kwartet was op de voorlaatste klim op ruim dertig kilometer van de streep weggereden uit een elitegroepje met onder anderen Robert Gesink. De Nederlander eindigde uiteindelijk op 1.24 van Chaves als zevende, nog achter Davide Villella en Alejandro Valverde.

Rosa probeerde op vijf kilometer van de streep op het laatste klimmetje weg te rijden bij zijn medevluchters, maar de 27-jarige Italiaan werd gecounterd door de Colombianen Chaves en Uran.

Rosa ging vervolgens ook de sprint als eerste aan, maar de renner van Astana werd vlak voor de streep nog voorbij gespurt door Chaves. De renner van Orica-BikeExchange is de eerste niet-Europeaanse winnaar in de 110-jarige geschiedenis van de Ronde van Lombardije.

Achtervolging

Gesink was zeer actief in de finale van de zware Italiaanse klassieker. De kopman van Lotto-Jumbo ging met nog zo'n 55 kilometer met een aantal andere renners in de achtervolging op de vroege koplopers Damiano Caruso en Rudy Molard.

Dat duo werd achterhaald door Gesink en co, maar de Achterhoeker kon net niet mee toen Chaves, Bardet, Rosa en Uran op de Selvino, de voorlaatste klim van de dag met twaalf haarspeldbochten in 1,2 kilometer, wegreden bij de voorsten.

De vier koplopers werkten goed samen, terwijl de achtervolgers vooral naar elkaar keken. Bardet viel op het laatste klimmetje helemaal stil, waardoor Chaves, Rosa en Uran om de zege konden sprinten.

Chaves toonde zich net de sterkste en boekte zo zijn derde zege van het jaar. De vorige twee waren ook in Italië; de veertiende rit in de Giro d'Italia en vorige week de Ronde van Emilië. De klimmer werd ook tweede in het eindklassement van de Giro en derde in de Ronde van Spanje.

Vincenzo Nibali won de 'Koers van de vallende bladeren' vorig jaar, maar de Italiaan stond zaterdag niet aan de start.