Chris Froome heeft opnieuw ontkend dat hij de grenzen van de regels rondom verboden middelen heeft opgezocht. De Tourwinnaar stelde dinsdag wel dat het systeem met medische attesten misbruikt kan worden.

Eerder deze maand publiceerden Russische hackers de naam van Froome en tal van andere sporters in een lijst van atleten die van antidopinginstantie WADA uit medisch oogpunt toestemming kregen om verboden middelen te gebruiken.

"Ik neem mijn positie in de sport erg serieus. Ik weet dat ik de regels niet alleen moet gehoorzamen. Ik wil verder gaan dan dat door een goed voorbeeld te zijn op moralistisch en ethisch vlak", schrijft Froome in een verklaring.

"Het is duidelijk dat het TUE-systeem (een dispensatie voor het gebruik van verboden middelen met een medisch attest, red.) de mogelijkheid biedt om misbruikt te worden. Dit is iets waar wielerbond UCI en WADA urgent naar zouden moeten kijken", vervolgt de Brit.

"Tegelijkertijd zijn er atleten die niet alleen de bestaande regels gehoorzamen, maar ook die van de fair play. Op dit vlak heb ik nooit de mentaliteit gehad om ten koste van alles te willen winnen", schrijft de Tourwinnaar van 2013, 2015 en 2016. "Ik ben er niet op uit om de grenzen van de regels op te zoeken."

"Ik geloof dat atleten op dit vlak zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen, totdat er meer strikte protocollen zijn opgesteld."

Prednisolon

Froome kreeg van het WADA in 2013 en 2014 toestemming om de verboden steroïde prednisolon te gebruiken tegen verkoudheid.

''Ik heb mijn medische attesten altijd openlijk besproken in de media, dus ik heb hier geen problemen in'', reageerde de Britse renner eerder deze maand het bekendmaken van zijn attesten.

Wiggins

Maandag stelde ploegleider Dave Brailsford van Team Sky, waar Froome en voorheen ook Bradley Wiggins reden, al dat Wiggins niet over de schreef is gegaan met het door WADA toegestane gebruik van verboden middelen.

"Hij gebruikte het niet om zijn prestaties te verbeteren", zei Brailsford stellig. "Ik ken Bradley al heel lang en hij heeft veel last van astma en allergieën."

"Hij heeft toen een specialist bezocht en kreeg daarvoor toestemming van de autoriteiten. Ik vertrouw erop en geloof dat alles op een eerlijke manier is verlopen."

Video: Wiggins ontkent misbruik astmamedicijnen