Kai Reus stopt definitief met wielrennen. De 31-jarige coureur van Team Roompot leek na veel tegenslagen even terug op het hoogste niveau, maar hij kon de stijgende lijn niet doorzetten.

"Ik heb er vrede mee", zegt Reus in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Gelukkig heb ik me het afgelopen jaar nog een paar keer kunnen laten zien. En voor mezelf bewezen dat ik het nog kan."

In 2003 werd Reus wereldkampioen bij de junioren, drie jaar later tekende hij een profcontract bij Rabobank. Zijn carrière verliep voorspoedig tot hij in 2007 tijdens een training in Frankrijk ten val kwam en elf dagen in coma lag.

Wat volgde waren vooral tegenslagen in het leven van Reus. Zijn moeder pleegde zelfmoord en hij kreeg de ziekte van Pfeiffer. Hij besloot zijn carrière tijdelijk te stoppen en waagde zich aan een avontuur in het marathonschaatsen.

Comeback

Na dat uitstapje op het ijs maakte de Noord-Hollander zijn rentree in het peloton bij continentale ploegen.

Een sterk optreden eind februari tijdens de Omloop het Nieuwsblad leverde hem een contract op bij Team Roompot, nadat hij daarvoor op amateurbasis had gereden voor Veranda's Willems. Mede door een valpartij in de Vierdaagse van Duinkerken, waarbij hij een hersenschudding opliep, kon Reus zich in het oranje shirt echter weinig laten zien.

"Het is er niet uitgekomen. Helemaal niet zelfs. In de eerste wedstrijden die ik voor Roompot reed, draaide het voor geen meter. Toen ik eindelijk beter ging rijden, viel ik hard in de Ronde van Duinkerken. Het was het begin van het einde."

"In de maanden erna begon ik me steeds meer af te vragen of ik het nog wel kon opbrengen om me in het gevaar van het peloton te storten. In het voorjaar zijn er diverse renners overleden of gewond geraakt na zware valpartijen, dat raakte me keer op keer."

"Ik merkte dat ik in mijn remmen kneep als het link werd. Dat ik dacht: jullie doen maar, jongens. Ik kwam tot de conclusie dat mijn gezin belangrijker is dan mijn sport.''