Bondscoach Johan Lammerts heeft Tom Dumoulin, Niki Terpstra en Dylan Groenewegen opgenomen in zijn selectie voor de wegrit bij het WK volgende maand in Qatar.

Danny van Poppel is naast Groenewegen de tweede sprinter in de Nederlandse ploeg, zo maakte de KNWU maandag bekend.

Ook Dylan van Baarle, Jos van Emden, Koen de Kort, Sebastian Langeveld en Tom Leezer zullen op zondag 16 oktober in actie komen op het vlakke sprintersparcours van 257,5 kilometer in Qatar.

Terpstra toonde vorige week zijn vorm door de Eneco Tour op zijn naam te schrijven. Nederlands kampioen Groenewegen (23) boekte dit seizoen al tien zeges, terwijl leeftijdgenoot Van Poppel tot nu toe goed is voor vier overwinningen in 2016.

Dumoulin en Van Emden hebben een dubbel programma in Qatar, omdat ze woensdag 12 oktober ook deelnemen aan de tijdrit.

Peter Sagan veroverde vorig jaar in het Amerikaanse Richmond de regenboogtrui in de wegrit. Dumoulin was op de elfde plek de beste Nederlander. De Wit-Rus Vasil Kiryienka kroonde zich verrassend tot de beste tijdrijder van de wereld.

Vrouwen

Bij de vrouwen, die een dag voor de mannen hun wegrit rijden, heeft Lammerts onder anderen olympisch en Europees kampioene Anna van der Breggen en drievoudig wereldkampioene Marianne Vos opgenomen in zijn selectie van acht rensters.

Zij zullen in de woestijn worden bijgestaan door Chantal Blaak, Ellen van Dijk, Roxanne Knetemann, Amy Pieters, Annemiek van Vleuten en Kirsten Wild.

Europees kampioene Van Dijk, Van der Breggen en Van Vleuten rijden op dinsdag 11 oktober de tijdrit namens Nederland.

De Britse Lizzie Armitstead is de titelverdedigster bij de vrouwen in de wegrit. De Nieuw-Zeelandse Linda Villumsen pakte vorig jaar het goud bij de tijdrit. Van der Breggen werd in beide races tweede.