Tom Boonen is ondanks zijn valpartij vorige week in de vierde etappe van de Eneco Tour geselecteerd voor de Belgische ploeg voor het WK in Qatar van volgende maand. Frankrijk rekent op Nacer Bouhanni en Arnaud Démare.

Olympisch kampioen Greg Van Avermaet is samen met Boonen de kopman bij de sterke Belgische selectie, die bondscoach Kevin De Weert maandag bekendmaakte.

Ook Oliver Naesen, de nummer twee van de Eneco Tour, Jasper Stuyven, Jürgen Roelandts, Jens Debusschere, Jens Keukeleire, Iljo Keisse en Nikolas Maes mogen meedoen aan de wegrit in Qatar.

Boonen stapte na zijn valpartij in de vierde rit van de Eneco Tour direct af, maar na onderzoek in het ziekenhuis bleek dat de 35-jarige Vlaming er zonder grote schade vanaf was gekomen.

De renner van Etixx-QuickStep werd in 2005 wereldkampioen in Madrid. Philippe Gilbert was in 2012 in Valkenburg de laatste Belg met WK-goud.

Sprinters

De Franse ploeg gokt op zondag 16 oktober bij de wegrit op sprinters Bouhanni (Cofidis) en Démare (FDJ).

Bondscoach Bernard Bourreau heeft geen plek in zijn groep van negen renners voor de snelle Bryan Coquard, die dit jaar al elf ritzeges boekte. Coquard is aangewezen als reserve.

De wegwedstrijd op het overwegend vlakke parcours in Qatar lijkt uitermate geschikt voor de sprinters. Bouhanni boekte al ritzeges in de Giro en Vuelta terwijl Démare dit jaar Milaan-Sanremo op zijn naam schreef.

"Zodra we in Doha zijn, gaan we onze tactiek bepalen'', zei Bourreau maandag. "Iedereen krijgt daar een rol toebedeeld voor het WK.''

Frankrijk wacht al sinds 1997 (Laurent Brochard) op een nieuwe wereldkampioen.