Peter Sagan heeft de leiding in het klassement van de UCI World Tour overgenomen van Nairo Quintana. Niki Terpstra maakte een reuzensprong door zijn eindzege zondag in de Eneco Tour.

Sagan eindigde in de Eneco Tour als derde, achter Terpstra en de Belg Oliver Naesen. Met de punten die de Slowaak daarmee verdiende, verdrong hij Vuelta-winnaar Quintana van de eerste plaats in het klassement.

Sagan schreef in de rittenkoers door Nederland en België twee etappes op zijn naam. De wereldkampioen aasde ook op de eindzege in de Eneco Tour, maar hij werd zondag afgetroefd door Terpstra. De Noord-Hollander steeg met stip in het klassement van plek 158 naar 45, met 108 punten.

Sagan voert de ranglijst aan met 669 punten, Quintana volgt met 609. Chris Froome, de winnaar van de Tour die zijn seizoen al heeft afgesloten, staat derde met 564.

Bauke Mollema is de beste Nederlander op de 24e plek (160 punten). Tom Dumoulin (27e), Wout Poels (28e), Steven Kruijswijk (39e), Terpstra, Wilco Kelderman (69e), Jos van Emden (81e), Danny van Poppel (86e) en Dylan van Baarle (92e) staan ook nog in de top honderd.

Movistar

Movistar blijft aan de leiding in de World Tour-stand voor teams. De Spaanse formatie houdt Tinkoff en Team Sky achter zich. Lotto-Jumbo steeg na de Eneco Tour van de dertiende naar de elfde plek.

Nederland staat achtste als je de punten van de beste vijf renners van elk land bij elkaar optelt. Spanje gaat aan de leiding in dit klassement, voor Colombia en Groot-Brittannië.

Er staat dit jaar nog één World Tour-koers op het programma. De Italiaanse klassieker de Ronde van Lombardije wordt aanstaande zaterdag verreden. Daarin liggen nog honderd punten klaar voor de winnaar.