Niki Terpstra heeft zondag de Eneco Tour op zijn naam geschreven. De 32-jarige Nederlander nam na een slijtageslag in de laatste etappe de leiderstrui over van Rohan Dennis.

De ritzege ging in het Belgische Geraardsbergen naar Edvald Boasson Hagen, die net als Terpstra overbleef van een kopgroep van negen man. De Noord-Hollander van Etixx-QuickStep eindigde als tweede, voor de Belg Oliver Naesen.

Tom Dumoulin werd vierde op 43 seconden van de ritwinnaar, voor Greg Van Avermaet, Peter Sagan, Wilco Kelderman en Jos van Emden.

In het klassement eindigde Naesen op 31 seconden als tweede, terwijl Sagan met een achterstand van een minuut het podium completeerde. Van Emden (vijfde), Kelderman (zesde) en Tom Dumoulin (negende) vonden zichzelf ook terug in de top tien van het eindklassement.

Terpstra is de tweede Nederlander die de eindzege pakt in de Eneco Tour. Lars Boom was in 2012 de beste in de World Tour-koers door Nederland en België die sinds 2005 wordt verreden.

Regen

Dennis was als klassementsleider aan de slotetappe begonnen, maar de Australiër kwam een kleine 50 kilometer voor de streep ten val op de door de regen glad geworden wegen. De renner van BMC stapte in de slotfase af, toen Terpstra al buiten bereik was geraakt.

De troef van Etixx-QuickStep, die als nummer vijf van het klassement aan de etappe was begonnen met 27 seconden achterstand op Dennis, koos in de finale de aanval.

Hij pakte tijdens de zogeheten 'gouden kilometer' het maximale aantal van negen bonusseconden en verschafte zichzelf daarmee een nog beter uitzicht op de eindzege.

De kopgroep dunde op de vele hellingen langzaam uit en uiteindelijk bleef Terpstra vooraan over met Naesen (IAM Cycling) en Boasson Hagen (Dimension Data). De Noorse kampioen was op de natte kasseien van de Muur van Geraardsbergen de sterkste, terwijl Terpstra ook kon juichen.

De drievoudig Nederlands kampioen boekte zijn derde zege van het seizoen. Het is na zijn overwinning in 2014 in Parijs-Roubaix de tweede keer in zijn loopbaan dat hij een World Tour-koers wint.