Bradley Wiggins heeft voor het eerst in de pers gereageerd nadat vorige week een deel van zijn medische gegevens openbaar werden gemaakt. Volgens de Brit heeft hij enkel injecties gekregen om van zijn astma af te komen en niet om “een oneerlijk voordeel te krijgen”.

De Tourwinnaar van 2012 kwam in opspraak nadat een hackerscollectief onthulde dat hij tussen 2011 en 2013 injecties kreeg met een hoge dosis corticosteroïdes. De internationale wielerfederatie UCI en de Britse wielerbond hadden daarvoor toestemming gegeven.

Op de BBC reageerde Wiggins zondag door te stellen dat hij een medisch advies heeft opgevolgd. "Het team vroeg voor de start van de Tour van 2012 aan mij of ik alles oké met mij was. Toen zei ik dat het er niet op leek, maar dat ik last van mijn astma had. En of ze ervoor konden zorgen dat dat de komende drie weken geen issue gingen worden."

Video: Wiggins ontkent misbruik astmamedicijnen

Dopinglijst

Wiggins kreeg drie keer toestemming om triamcinolone, een middel dat op de dopinglijst staat, te gebruiken, elke keer vlak voor de start van een grote ronde. Verschillende mensen uit de wielerwereld zetten vraagtekens bij de attesten, onder wie zijn voormalig teamarts Prentice Steffen bij Garmin Slipstream.

Steffen zei onder meer dat Wiggins nooit toestemming had mogen krijgen voor het gebruik van triamcinolone. "Met de kennis van nu ziet dat er niet goed uit, zowel wat betreft zijn gezondheid als vanuit sportief perspectief."

Dumoulin

Ook Tom Dumoulin sprak openlijk zijn twijfels uit. "Het is erg raar dat Wiggins telkens in dezelfde periode die medicatie nam", aldus Dumoulin zaterdag in De Limburger

"En inspuiten? Dan heb je dus heel erge astma, zoiets doen ze bij normale astmapatiënten al niet. Laat staan bij sporters die alleen maar inspanningsastma hebben. Blijkbaar werkte die spuit van Wiggins ook nog eens wekenlang. Dan moet je wat mij betreft weken uit competitie. Dat zaakje stinkt."