Veldrijder Wout van Aert heeft de tweede wereldbekerwedstrijd in Iowa op zijn naam geschreven. De Belg liet landgenoten Kevin Pauwels en Laurens Sweeck achter zich.

Van Aert werd aanvankelijk op achterstand gereden vanwege problemen met zijn fiets, maar hij kwam weer terug. In de laatste twee ronden passeerde hij koploper Sweeck, waarna hij soleerde naar de finish.  

Door de zege vergroot Van Aert, die ook won in Las Vegas, zijn voorsprong in het klassement. Sweeck is tweede en Pauwels derde. 

De Nederlanders Lars van der Haar en Mathieu van der Poel zijn niet fit en lieten de twee wedstrijden in de Verenigde Staten schieten. Beste Nederlander in Iowa was Corné van Kessel op de zesde plaats.

Medicatie

Van Aert hield aan zijn zege in Las Vegas een teenblessure over, maar leek daar in Iowa niet al te veel hinder van te ondervinden. Hij finishte ruim voor Pauwels en Sweeck. Van Kessel zat zelfs 1 minuut en 45 seconden achter de Belgische winnaar.

"Ik had om de pijn te harden wat medicatie genomen. Veel last van mijn teenblessure heb ik niet gehad, meer van mijn rug en de hitte'', zei de 22-jarige veldrijder uit Herentals.

Van Aert begon met tegenslag in Iowa. "In het begin van de wedstrijd kreeg ik een stuk hout in mijn versnellingsapparaat waardoor ik even moest stoppen."

"Ik kon na verloop van tijd opnieuw aansluiten bij de staart van de groep. Daarna kon ik op mijn eigen tempo verder rijden en haalde ik beetje per beetje renners in tot ik alleen op kop kwam te liggen", vertelde de wereldkampioen, die zijn leiderspositie in de wereldbekerstand verstevigde.

Vrouwen

Bij de vrouwen ging de winst naar Katherine Compton, die daarmee de leiding in het wereldbekerklassement overnam van Sophie de Boer. 

De 25-jarige Nederlandse, woensdag winnares van de openingskoers in Las Vegas, kon zich in het warme Iowa niet mengen in de strijd om de podiumplaatsen en werd zevende.

De Française Caroline Mani kwam als tweede over de finish, Kaitlin Antonneau uit de Verenigde Staten werd derde.