Tom Dumoulin heeft fors uitgehaald naar de internationale wielrenunie UCI. De renner van Giant-Alpecin uit kritiek op het organiseren van de WK in Qatar van komende maand en de transparantie van de bond.

Dumoulin stelt dat de WK beter in een "meer wielerminnend land" gehouden hadden moeten worden. Ook zet hij zijn vraagtekens bij de slechte omstandigheden in Qatar.

"Kijk, er gaan heel veel Indiërs naar Qatar om te werken en die hebben het er heel beroerd", zegt de 25-jarige tijdritspecialist in gesprek met De Limburger. 

"Slavernij zou ik het niet willen noemen, maar dat land staat gewoon ver af van onze normen en waarden. Er zal ook nog eens weinig publiek zijn en het zal totaal sfeerloos worden."

Dumoulin begrijpt dat "het geld voor de UCI voor het oprapen ligt", maar vraagt zich af waar die opbrengsten heen gaan. "Dat geld gaat niet naar de sport, want wij moeten bijvoorbeeld bijna alles zelf betalen om de ploegentijdrit te kunnen rijden", meent hij.

"Dat is krom. En dat ligt aan de UCI, niet aan Qatar. Ik vind de UCI misschien nog wel een grotere boevenbende dan dat hele Qatar bij elkaar."

Wiggins

Ook over de medische attesten-kwestie, waarin de gegevens van onder meer Chris Froome en Bradley Wiggins door hackers naar buiten werden gebracht, is Dumoulin uitgesproken. Hij zet zijn vraagtekens bij de Tour-overwinningen van Wiggins in 2012. 

Voor die Ronde van Frankrijk injecteerde de Brit met toestemming van de UCI anti-astmamedicatie. "Het is erg raar dat Wiggins telkens in dezelfde periode die medicatie nam", aldus Dumoulin. 

"En inspuiten? Dan heb je dus heel erge astma, zoiets doen ze bij normale astmapatiënten al niet. Laat staan bij sporters die alleen maar inspanningsastma hebben. Blijkbaar werkte die spuit van Wiggins ook nog eens wekenlang. Dan moet je wat mij betreft weken uit competitie. Dat zaakje stinkt."

Dumoulin is momenteel actief in de Eneco Tour, waar hij dinsdag teleurstelde in de tijdrit. De rittenkoers is zaterdag toe aan de voorlaatste etappe.