Rohan Dennis heeft vrijdag de leiding in het algemeen klassement van de Eneco Tour weer overgenomen van Peter Sagan. De Australiër won met BMC de ploegentijdrit. Lotto-Jumbo werd derde in de vijfde etappe.

BMC had 23 minuten en 11 seconden nodig voor de 20,9 kilometer met start en finish in Sittard-Geleen, goed voor een gemiddelde snelheid van 54,09 kilometer per uur.

De Amerikaanse formatie, die in de Eneco Tour is gestart met Dennis, Greg Van Avermaet, Stefan Küng, Daniel Oss, Taylor Phinney, Manuel Quinziato, Joey Rosskopf en Tom Bohli, werd zowel in 2014 als in 2015 wereldkampioen ploegentijdrit.

Het Etixx-QuickStep van Niki Terpstra strandde op zes seconden van BMC en werd zo tweede. Lotto-Jumbo klokte met 23.34 de derde tijd. Tom Dumoulin eindigde met Giant-Alpecin als zevende (23.44). Roompot-Oranje Peloton (25.02) werd 22e en laatste.

Dennis had dinsdag ook al de individuele tijdrit door Breda gewonnen. De 26-jarige renner droeg daarna twee dagen de leiderstrui, maar hij moest het witte tricot donderdag afstaan aan Sagan.

De Slowaak, deze week al twee keer succesvol in de Eneco Tour, eindigde vrijdag in de ploegentijdrit met Tinkoff als achtste op 34 seconden van BMC. Sagan moest de koppositie in het algemeen klassement daarom afstaan aan Dennis, die aan de vijfde etappe was begonnen met zeven tellen achterstand.

Terpstra

Dennis heeft in het klassement met nog twee etappes te gaan een voorsprong van zestien seconden op zijn ploegmaat Phinney. Tony Martin staat derde op 24 tellen.

Terpstra is op de vijfde plek de beste Nederlander. De Noord-Hollander moet net als nummer vier Sagan 27 seconden goedmaken op de wittetruidrager. Jos van Emden (Lotto-Jumbo) staat zesde op 28 tellen.

Het slotweekend van de World Tour-koers door Nederland en België begint zaterdag met een etappe met zes colletjes rondom Maastricht en Luik. Op zondag is de op papier zwaarste rit met een finish op de Muur van Geraardsbergen.

Dennis gaat naar eigen zeggen vooral Sagan in de gaten houden. "Hij is onze grootste rivaal, hij heeft slechts 27 seconden achterstand en we zullen heel slim moeten rijden. Taylor staat tweede en ook Van Avermaet doet nog volop mee om de eindzege. We kunnen dus meerdere kaarten spelen.''

Volgens olympisch kampioen Van Avermaet, vorig jaar tweede achter Tim Wellens, maakt het niet uit welke kaart wordt uitgespeeld. Als we met BMC deze ronde maar winnen, dat is het belangrijkste.''