Laurine van Riessen zal niet meer terugkeren op de schaatsbaan. De 29-jarige Nederlandse kiest definitief voor het baanwielrennen.

"Het was een moeilijke beslissing om het schaatsen achter me te laten, want het is gewoon een supermooie sport en ik geloof ook echt nog wel dat ik het in me heb om iets moois te bereiken", aldus Van Riessen donderdag tegen de NOS.

"Maar het was uiteindelijk ook juist een heel duidelijke keuze voor me, want ik wil niet nog twee keer een halve olympische cyclus meemaken. Dan heb je twee keer net niet genoeg tijd om echt goed te zijn."

Van Riessen besloot zich na het schaatsseizoen 2014/2015 volledig op het baanwielrennen te gaan richten met het oog op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

De Zuid-Hollandse sprak toen de verwachting uit dat ze weer terug zou keren naar het ijs, maar na haar succesvolle debuut op de Zomerspelen kiest ze nu volledig voor de fiets. Van Riessen werd in Rio samen met Elis Ligtlee vijfde op de teamsprint en individueel eindigde ze als negende op de keirin.

"Ik voel dat er nog veel meer inzit. Het is zeker mijn doel om in 2020 in Tokio bij de besten te horen."

Brons

Van Riessen veroverde als schaatsster in 2010 bij de Winterspelen in Sochi brons op de 1000 meter.

Ook stond ze elf keer op het podium bij NK's sprint en NK's afstanden en deed ze vijf keer mee aan het WK sprint.