Sophie de Boer heeft woensdag (lokale tijd) in Las Vegas de eerste veldrit van het wereldbekerseizoen op haar naam geschreven. Bij de mannen ging de winst overtuigend naar Wout van Aert.

De Boer was na een spannende finale in de eindsprint sneller dan drievoudig winnares Katerina Nash uit Tsjechië en de Amerikaanse Katie Compton.

Na een eerste vluchtpoging van de Italiaanse Eva Lechner nam de Tsjechische Catharine Pendrel in de tweede ronde de koppositie over.

Ze bouwde een voorsprong van ongeveer vijftien seconden op een uitgedund pelotonnetje op. De mountainbikester werd teruggehaald door De Boer, Nash en Compton.

Zonder Pendrel, die het hoge tempo niet kon volhouden, ging het trio de finale in. Met name Compton maakte een sterke indruk. De Boer moest tot twee keer toe het antwoord schuldig blijven op een versnelling van de Amerikaanse, maar de 25-jarige Friezin kwam in beide situaties op karakter terug.

Met een fraaie eindsprint pakte De Boer haar tweede overwinning in een wereldbekerwedstrijd. Vorig jaar zegevierde ze in Hoogerheide.

Van Aert

Bij de mannen was de strijd om de zege een stuk minder spannend. Van Aert ging aan het begin van de koers onderuit, maar was alsnog duidelijk de sterkste.

De wereldkampioen uit België reed met nog tweeënhalve ronde te gaan weg uit een grote voorste groep en kwam 22 seconden voor zijn landgenoot Michael Vanthourenhoot over de streep. Laurens Sweeck completeerde het podium in Nevada.

De Duitser Philipp Walsleben was op de achtste plaats de eerste niet-Belg in de uitslag. Thijs van Amerongen eindigde op 1 minuut en 6 seconden van Van Aert op de tiende plek als beste Nederlander.

De Nederlandse toppers Lars van der Haar en Mathieu van der Poel sloegen de eerste veldrit van het seizoen over. Beiden zijn nog niet fit. Ook bij de volgende wereldbekerwedstrijd zaterdag in Iowa verschijnen ze niet aan de start.