Tom Dumoulin wijt zijn teleurstellende veertiende plek in de tijdrit van de Eneco Tour aan een gebrek aan motivatie.

De specialist van Giant-Alpecin, vorige maand winnaar het olympisch zilver, moest twintig seconden toegeven op ritwinnaar Rohan Dennis.

"Ik kon me vandaag niet opladen. Als je de wereldtop zoals hier wilt kloppen in een tijdrit, moet je in staat zijn om jezelf uit elkaar te trekken. Dan moet je het parcours en de bochten aanvallen, maar ik kon dat niet in mezelf oproepen", verklaarde de Limburger na afloop in Breda.

"Ik reed niet slecht, maar dat beetje extra zat er niet in. De focus om iedereen te verslaan, was er niet. Het was niet veel, eigenlijk helemaal niks. Vandaag zat het er gewoon niet in."

WK

Dumoulin had een goede plek in het klassement voor ogen in de koers door Nederland en België, maar moet zijn vizier nu al richten op de WK in Qatar. De nationaal kampioen tijdrijden rijdt half oktober de wegwedstrijd, tijdrit en ploegentijdrit.

De 25-jarige renner verwacht echter nog genoeg motivatie op te kunnen roepen voor de resterende vijf etappes in de Eneco Tour. "In de ploegentijdrit willen we nog wat laten zien. We rijden hier met de mannen waarmee we ook het WK rijden. Het klassement hier is weg, maar het is nog wel een goede voorbereiding met het oog op de WK."

Bij de wereldkampioenschappen geldt Dumoulin als een van de topfavorieten voor de titel. Daar zal hij naar verwachting concurrentie ondervinden van de Australiër Dennis, evenals van de Duitser Tony Martin. "Na de Eneco Tour pak ik even rust en dan hoop ik nog één keer goed te zijn."

Van Emden

Jos van Emden werd na zijn zege van vorig jaar ditmaal tweede in de individuele tijdrit. De coureur van Lotto-Jumbo gaf vijf tellen toe op Dennis. "Het was goed, maar net niet goed genoeg", constateerde de Schiedammer.

Beiden waren vroeg gestart en zagen de rest van het veld niet meer in de buurt van hun tijden komen. "Het was een parcours voor mij", wist Van Emden, die de Ronde van Spanje eerder mocht verlaten van de ploegleiding om zich voor te bereiden op een mogelijke gooi naar de leiderstrui. "Mooi toch, je bent niet de vedette van de ploeg. Uit mezelf had ik dat niet gedaan."

Veel harder had het volgens Van Emden niet gekund. "Perfect is het nooit. Dat kun je ook alleen zeggen bij een langere tijdrit, als je hem heel goed hebt ingedeeld. Hier is het gewoon hard door die bochten gaan en rammen."

Kelderman

Zijn ploeggenoot Wilco Kelderman eindigde op vijftien seconden van Dennis als vierde. "Je hoopt op meer, helaas zat dat er niet in. Het was wel een goede tijdrit", zei de klassementsman van Lotto-Jumbo, die vorig jaar derde werd in de Eneco Tour.

Toch heeft Kelderman minder vertrouwen in een goed klassement dan vorig jaar. "Het is voor mij jammer dat de ploegentijdrit in de plaats is gekomen van een rit door de Ardennen. Ik vermoed dat het slotweekeinde nu niet lastig genoeg is voor mij."