Dylan Groenewegen heeft maandag de eerste etappe in de Eneco Tour gewonnen. De Nederlands kampioen was in Bolsward de snelste in de massasprint.

Groenewegen begon de sprint relatief ver van achteren, maar hij werkte zich in de laatste hectometers knap naar voren. De Fransman Nacer Bouhanni werd tweede, voor wereld- en Europees kampioen Peter Sagan.

Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff, Giacomo Nizzolo, Arnaud Démare, Andrea Guardini, Marcel Kittel en Roy Jans maakten de top tien van grote namen vol.

Groenewegen is vanzelfsprekend ook de eerste leider in de Eneco Tour, waar bijna alle topsprinters aan de start staan om zich voor te bereiden op de WK van volgende maand in Qatar. De sprinter van Lotto-Jumbo boekte al zijn tiende zege van het jaar en zijn eerste in de World Tour.

Dinsdag gaat de etappekoers door Nederland en België verder met een individuele tijdrit van 9,6 kilometer in Breda. De Eneco Tour duurt nog tot en met zondag. Vorig jaar ging de eindzege naar de Belg Tim Wellens.

Roompot

De rit van 184,7 kilometer door Friesland was volledig vlak en er stond lang amper wind, dus een massasprint was zo goed als onvermijdelijk. Toch ging na een rustig begin een vijftal op avontuur.

Het was geen verrassing dat er met Brian van Goethem een renner van het continentale Roompot-Oranje Peloton in de ontsnapping zat. De Nederlander kreeg de Belgen Laurens De Vreese, Bert Van Lerberghe en Frederik Backaert en de Italiaan Matteo Bono met zich mee.

De koplopers kregen een maximale voorsprong van vier minuten en de sprintersploegen in het peloton hielden de marge lang rond de tweeënhalve minuut. Het kwintet vooraan leek zo volledig kansloos voor de zege, maar in de laatste tien kilometer zetten de vluchters nog even aan. Op drie kilometer van de streep vond de onvermijdelijke hergroepering alsnog plaats.

Een aantal renners was toen al afgehaakt vanwege een paar valpartijen in de finale. Zo kon Danny van Poppel niet meesprinten door een harde val op vijftien kilometer van de finish.

Omdat veel ploegen met een topsprinter naar Nederland en België zijn afgereisd, verliep de massaspurt chaotisch. Groenewegen moest van ver komen, maar hij werkte zich aan de rechterkant van de weg helemaal naar voren en liet Bouhanni en Sagan niet meer uit zijn wiel komen.