Greg Van Avermaet start maandag als een van de topfavorieten in de Eneco Tour, maar de olympisch kampioen had graag gezien dat het parcours van de etappekoers door Nederland en België wat zwaarder was geweest.

"Om eerlijk te zijn, kijk ik niet uit naar deze Eneco Tour", aldus de 31-jarige Van Avermaet tegen De Telegraaf.

"Alleen de rit naar Geraardsbergen vind ik mooi. De rest is voor mij slechts opvulling. In de Eneco Tour moet zeker een Ardennenrit zitten, waar je echt het verschil kunt maken."

De twaalfde uitvoering van de World Tour-koers lijkt vooral gunstig voor sprinters en tijdrijders. In de eerste vijf etappes staan er een individuele tijdrit, een ploegentijdrit en twee geheel vlakke etappes op het programma.

In rit vier zitten een aantal klimmetjes die bekend zijn uit de semiklassieker de Brabantse Pijl, maar ook dat zou een sprint kunnen worden.

Het slotweekend begint met een etappe met zes colletjes rondom Maastricht en Luik, maar het peloton gaat niet echt de Ardennen in. Op zondag is de op papier zwaarste rit met finish op de Muur van Geraardsbergen.

WK

Veel renners, met name de topsprinters, gebruiken de Eneco Tour daarom als ideale voorbereiding op de WK van volgende maand in Qatar, die op een vlak parcours wordt verreden.

"Ik vind het een beetje belachelijk om te zeggen dat het hele parcours alleen voor de WK in Qatar voor de sprinters en tijdrijders is aangepast", zegt Van Avermaet, die in 2014 als vijfde eindigde in het klassement van de Eneco Tour en in 2015 tweede werd achter zijn landgenoot Tim Wellens.

"Wat maakt het nu uit om een paar bergen in de Ardennen over te rijden. Dat zijn geen hoge cols en daar gaat ook niemand snelheid inleveren. Ik zal wel voor het klassement gaan, maar ik vind het parcours weinig uitdagend."

De Eneco Tour begint maandag vanaf 12.15 uur met een rit van 184,7 kilometer met start en finish in het Friese Bolsward.