Wereldkampioen Peter Sagan heeft zondag in het Franse Plumelec bij de Europese kampioenschappen wielrennen de wegrace gewonnen.

Het was de eerste keer dat de Europese titelstrijd ook een wedstrijd voor profs kende. Sagan was in de sprint bergop oppermachtig.

De Fransman Julian Alaphilippe werd tweede, de Spanjaard Daniel Moreno pakte het brons.

De Fransman Samuel Dumoulin, de Tsjech Peter Vakoc, de Portuges oud-wereldkampioen Rui Costa, Tony Gallopin uit Frankrijk, de Belg Philippe Gilbert, de Italiaan Diego Ulissi en Luis Leon Sanchez uit Spanje maakten de top tien vol.

Wout Poels was de beste Nederlander op de achttiende plaats, op zestien seconden van Sagan.

Aantrekkelijk

Op een parcours met aan het einde van elke ronde een klim van 1,7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2 procent zorgden de landenploegen voor een aantrekkelijke finale.

Voor de beslissende fase van de koers was de Nederlander Bert-Jan Lindeman als laatste van een groep vroege vluchters al ingelopen.

Sam Oomen en Koen de Kort kwamen even voorop met een groep van zo'n vijftien renners, terwijl de Italiaan Moreno Moser het bij het ingaan van de laatste ronde alleen probeerde. Hij haalde het tot aan de voet van de slotklim waarna zijn landgenoot Davide Villella nog een ultieme poging deed uit de greep van de eerste grote groep te blijven.

Na de samensmelting was er uiteindelijk nog maar één favoriet. Sagan toonde aan geen moeite te hebben met de druk. Hij ging de sprint zelf aan en zag nooit meer iemand in zijn buurt komen. Het leverde hem nog eens een kampioenstrui op, maar maandag in de Eneco Tour zal hij zich weer gewoon in de regenboogtrui hullen.

Trots

"Ik ben hier trots op", reageerde Sagan. "Dit EK was wel een doel voor mij. Zeker toen het verplaatst werd van Nice naar hier. Daar had ik geen enkele kans gehad, maar op dit parcours zag ik mogelijkheden. Ik mocht mijn sprint gewoon niet te vroeg aanzetten, moest perfect timen en dat gebeurde.

"Nu heb ik iets achter de hand voor volgend jaar", lachte Sagan. "Stel dat ik mijn regenboogtrui verlies, dan heb ik toch deze Europese trui om de schouders."