Nairo Quintana hecht extra waarde aan zijn aanstaande eerste eindzege in de Ronde van Spanje, omdat hij er stevig om moest vechten met Chris Froome.

"Chris is een heel sterke renner, hij reed vrijdag een indrukwekkende tijdrit en heeft het me heel lastig gemaakt", aldus Quintana zaterdag na afloop van de voorlaatste rit van de Vuelta. "Chris is mijn grootste concurrent en ik dank hem voor het extra waardevol maken van deze overwinning."

De 26-jarige Colombiaan stelde de eindzege zo goed als veilig door in de twintigste etappe naar de top van Alto de Aitana alle aanvallen van Froome te neutraliseren. In de laatste meters reed hij zelfs nog weg bij de Brit, die twee seconden na Quintana klappend over de streep reed.

De kopman van Movistar vergrootte zijn voorsprong op Froome naar 1 minuut en 23 seconden, waardoor hij zondag in de rode leiderstrui naar de finish in Madrid mag rijden. In de slotrit vinden er normaal gesproken geen veranderingen meer plaats in het klassement.

"Froome begon zaterdag al heel vroeg met aanvallen, hij probeerde het al in de afdaling van de voorlaatste klim", keek Quintana terug op de laatste bergrit. "Ik behield mijn focus en op de slotklim had ik geen problemen om zijn aanvallen te pareren."

Team

Quintana stond uitgebreid stil bij de hulp die hij deze Vuelta kreeg van zijn ploeggenoten.

"Het leek vandaag misschien makkelijk op tv, maar dat kwam doordat mijn ploeg het makkelijk maakte voor mij. Ze loodsten me veilig naar de voet van de slotklim en pareerden de aanvallen van alle teams, vooral die van Team Sky in de beginfase."

"Al mijn ploeggenoten waren deze ronde geweldig, van de eerste tot de laatste renner. Ik kan ze niet genoeg bedanken. Deze zege is voor hen voor José Joaquín Rojas."

De Spanjaard van Movistar moest zaterdag opgeven na een zware valpartij. In het ziekenhuis bleek dat hij zowel zijn scheen- als kuitbeen heeft gebroken.

"We willen dat hij weer volledig herstelt en zo snel mogelijk weer op zijn fiets zit", aldus Quintana.