Nairo Quintana is praktisch zeker van zijn eerste eindwinst in de Vuelta a España. De kopman van Movistar pareerde zaterdag in de laatste bergetappe alle aanvallen van Chris Froome. De zege in de twintigste rit ging naar Pierre Latour.

Quintana vergrootte zijn voorsprong van 1 minuut en 21 seconden op Froome nog met twee tellen en rijdt daarom zondag in de rode leiderstrui naar de finish in Madrid. De slotetappe verandert doorgaans niets meer aan het klassement.

De 26-jarige Colombiaan kan in de Spaanse hoofdstad zonder ongelukken  zijn tweede eindzege in een grote ronde vieren. In 2014 was hij de beste in de Ronde van Italië. Ook stond Quintana drie keer op het podium in de Tour de France, met tweede plaatsen in 2013 en 2015 en een derde plek in de Ronde van Frankrijk van dit jaar.

Esteban Chaves viel al vroeg in de finale aan en werd negende in de daguitslag. De Colombiaan van Orica-BikeExchange pakte een kleine anderhalve minuut op Alberto Contador en stootte de Spanjaard zo van het podium. Chaves staat nu derde in het klassement op 4.08 van Quintana, terwijl Contador vierde is op 4.21.

Vier minuten voor Quintana en Froome kwam Latour als eerste boven op de Alto de Aitana. De 22-jarige Fransman troefde in de laatste meters voormalig rodetruidrager Darwin Atapuma af. Fabio Felline werd derde op zeventien seconden, Mathias Frank vierde op veertig tellen.

Robert Gesink was de hele dag in de aanval en kwam uiteindelijk als vijfde over de finish op 1 minuut en 3 seconden van Latour.

Initiatief

Gesink jaagde op zijn tweede ritzege van deze ronde en de Nederlander was dan ook vanaf het begin van de etappe actief. Op de eerste van vijf cols reed hij weg met zes andere renners, maar zij kregen weinig ruimte.

Luis Leon Sanchez en Rudy Molard hadden na de tweede col van tweede categorie wel een gaatje. Gesink belandde in een achtervolgende groep van zestien, die net als de koplopers de zegen kreeg van het peloton.

Het duo vooraan werkte goed samen en begon met een voorsprong van een kleine twee minuten op de groep-Gesink aan de slotklim van 21 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9 procent.

Molard moest op twaalf kilometer van de streep het wiel van Sanchez laten gaan. De Spanjaard hield het ook niet tot het einde vol, want hij werd in de laatste drie kilometer overvleugeld door Latour en Atapuma. De Colombiaan leek naar de etappezege te rijden, maar in extremis ging Latour hem nog voorbij.

Chaves

In de groep met favorieten was het Chaves die als eerste durfde aan te vallen. De Colombiaan reed met nog 45 kilometer te gaan weg bij zijn concurrenten en pakte met wat hulp van zijn ploegmaat Damien Howson genoeg tijd om de derde plek over te nemen van Contador.

De Spanjaard van Tinkoff kon niet volgen toen Quintana op zo'n vijf kilometer van de streep zelf even aanzette.

De aanval werd direct overgenomen door Froome en de Tourwinnaar deed er alles aan om de rodetruidrager te lossen, maar Quintana gaf geen krimp. Hij stelde zo de tweede Colombiaanse eindzege in de Vuelta veilig, na Luis Herrera in 1987.