De Zwitser Mathias Frank heeft woensdag de zeventiende etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. Robert Gesink van Lotto-Jumbo werd knap derde in de bergrit.

IAM Cycling-renner Frank kwam solo over de streep in de rit van bijna 178 kilometer van Castellon de la Plana naar Alto Mas de la Costa.

Hij was samen met Dario Cataldo van Astana weggereden uit een grote kopgroep waartoe ook Gesink behoorde. De Nederlander moest in eerste instantie passen, maar kende sterke slotkilometers en kwam nog gevaarlijk dicht bij een tweede ritzege in de Vuelta.

Frank behield echter net genoeg marge. Gesink kwam achter nummer twee Leopold König op elf seconden van de winnaar binnen. Eerder deze Vuelta won de Lotto-Jumbo-renner knap de koninginnenrit.

In de top van het klassement bleven de verschillen hetzelfde. Alberto Contador viel op de slotklim nog wel aan, maar hij kwam uiteindelijk samen met rodetruidrager Nairo Quintana, Esteban Chaves en Chris Froome over de streep.

Quintana houdt zodoende een voorsprong van 3.37 op Froome. Chaves volgt op 3.57 en Contador geeft 4.02 toe op de Colombiaan.

28 renners

Na zo'n veertig kilometer koers vormde zich een kopgroep van 28 renners. Daarin zat behalve Gesink ook Bram Tankink van Lotto-Jumbo. De Zwitser Marcel Wyss van IAM Cycling was van de vluchters de best geklasseerde op ruim een halfuur van Quintana.

De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van zevenenhalve minuut. In aanloop naar de slotklim, de Camins del Penyagolosa, ontbrandde de strijd voorin en gingen Frank en Cataldo er samen vandoor.

Gesink miste de slag en volgde met de overige 25 renners op een halve minuut. De Achterhoeker hervond echter zijn ritme en dichtte langzaam maar zeker het gat naar Frank, die inmiddels was weggereden van Cataldo. Een nieuwe ritzege zat er echter net niet in.

In het uitgedunde peloton hielden de grote namen zich aanvankelijk rustig, maar Contador ging er op het steile stuk van de slotklim nog wel vandoor. Quintana en Chaves gingen mee en Froome kwam er uiteindelijk op het tandvlees ook bij. Simon Yates, de nummer vijf van het klassement, verloor wel ruim een minuut en staat nu op 6.03 van Quintana.

Er zijn nog vier ritten te gaan in Spanje. Donderdag wacht de renners een relatief vlakke etappe en vrijdag staat een individuele tijdrit op het programma. Zaterdag volgt de laatste bergetappe, waarna het peloton zondag na een vlakke rit eindigt in Madrid.