De Luxemburger Jean-Pierre Drucker heeft maandag de zestiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De renner van BMC was de sterkste in de massasprint.

Drucker bleef in de rit van ruim 156 kilometer van Alcañiz naar Peñiscola Rüdiger Selig (Bora-Argon) en Nikias Arndt (Giant-Alpecin), die respectievelijk tweede en derde werden, voor in een chaotische sprint.

Tijdens de etappe bleef een kopgroep van zes renners, waarin geen Nederlanders zaten, lange tijd vooruit. Ze kregen echter niet veel ruimte van het peloton en werden op zo'n twaalf kilometer van de eindstreep ingerekend.

De leiderstrui van Nairo Quintana kwam geen moment in gevaar. De Colombiaan zit in het klassement nog steeds op rozen met een voorsprong van 3.37 op nummer twee Chris Froome en 3.57 op Esteban Chaves, die derde staat.

Dinsdag is de tweede rustdag in de Vuelta. Woensdag wacht de renners een zware bergetappe.

Drie minuten

Silvan Dillier, Sven Erik Bystrom, Luis Angel Mate en Julien Morice gingen maandag vroeg in de aanval en later voegden ook Davide Villella en Mario Costa zich bij het viertal. De zes vluchters kregen een marge van maximaal drie minuten.

Met nog ongeveer twee kilometer te gaan probeerde Daniele Bennati van Tinkoff te verrassen met een demarrage. Door zijn aanval was de organisatie bij de sprintersploegen ontregeld.

Desondanks werd Bennati vlak voor de eindstreep teruggepakt, waarna de 30-jarige Drucker zijn tweede zege van 2016 pakte. Eerder won hij de proloog in de Ronde van Luxemburg.

Drucker was dolgelukkig met zijn zege. "Ik kwam naar deze Ronde voor een ritzege. Die heb ik nu binnen. Het was afzien de laatste dagen, maar ik ben blijven geloven in mezelf. Nu kan ik zonder druk verder op weg naar Madrid."