Chris Froome denkt dat hij nog steeds een kans heeft om na de Tour de France ook de Vuelta a España te winnen, maar door zijn tijdverlies zondag in de zware vijftiende rit is die historische dubbel een stuk verder weg.

"De opgave is een stuk moeilijker geworden", aldus Froome tegen het Britse ITV Sport. "Een achterstand van één minuut was goed te doen; drie minuten terugpakken wordt extreem zwaar. Maar er zijn wel gekkere dingen gebeurd en we zullen blijven vechten tot het einde."

De kopman van Team Sky liet zich zondag in de korte maar intense Pyreneeënrit net als zijn teamgenoten verrassen door een vroege aanval van klassementsleider Nairo Quintana en Alberto Contador.

De Engelsman kwam uiteindelijk 2 minuten en 37 seconden na Quintana over de streep op de Formigal en heeft in het klassement nu een achterstand van 3.37 op de Colombiaan van Movistar.

"Door een vroege valpartij werd Chris gescheiden van Quintana en Contador", zei Sky-ploegleider Dario Cioni op de site van de Britse formatie. "Het had waarschijnlijk een groot verschil gemaakt als hij bij hen had kunnen blijven en niet in de achtervolgende groep terecht was gekomen."

Vermoeid

Froome gaf zelf aan dat zijn teamgenoten nog vermoeid waren van de veertiende etappe en mede daardoor de slag misten.

"De jongens hadden zaterdag heel hard gewerkt, dus ze waren voor de rit van zondag niet zo goed voorbereid als renners van een aantal andere teams."

"Door die vroege aanval van Contador en Quintana liepen we direct achter de feiten aan en we wisten het niet meer te herstellen. Petje af voor hen. Ze hebben een heel goede koers gereden en veel tijd gepakt op mij."

Brailsford

Maandag is er een relatief vlakke rit in de Vuelta en dinsdag staat de tweede rustdag op het programma.

Froome heeft vervolgens in bergetappes op woensdag en zaterdag en vooral in de individuele tijdrit van 37 kilometer op vrijdag nog kansen om tijd goed te maken op Quintana en zo de derde renner na de Fransen Jacques Anquetil (1963) en Bernard Hinault (1978) te worden die de Tour en de Vuelta in hetzelfde jaar wint.

"We staan nog steeds op dezelfde positie als zondagochtend", hield Team Sky-ploegbaas Dave Brailsford de moed erin. "Soms krijg je in topsport een stomp in je gezicht. Maar er zijn nog zes koersdagen te gaan en we gaan gewoon door."

De zestiende etappe van de Ronde van Spanje begint maandag om 13.45 uur in Alcañiz. De finish is na 156,4 kilometer in Peñiscola.