Bauke Mollema heeft zondag (lokale tijd) de tijdrit van de Ronde van Alberta op zijn naam geschreven. De Nederlander van Trek-Segafredo stijgt daardoor naar de tweede plaats in het algemeen klassement van de Canadese rittenkoers.

De 29-jarige Mollema was in de rit door Edmonton over twaalf kilometer negen seconden sneller dan de Let Andzs Flaksis van de Amerikaanse ploeg Holowesko-Citadel Racing.

Robin Carpenter werd zestien tellen achter Mollema derde. De Amerikaan nam wel de leiding in het algemeen klassement over zijn landgenoot Evan Huffman. Mollema heeft slechts een seconde achterstand op Carpenter, die net als Flaksis rijdt voor Holowesko-Citadel Racing.

Huffman staat nu derde in het algemeen klassement. Zijn achterstand op Mollema bedraagt zes seconden.

Kleine verschillen

Door de kleine verschillen belooft de laatste etappe van de Ronde van Alberta maandag spannend te worden. De vijfdaagse rittenkoers eindigt dan met een rit over 124 kilometer met start en aankomst in Edmonton.

Vorig jaar wist Mollema de eindzege te pakken in Alberta. Zijn overwinning van zondag was zijn tweede zege in 2016. Eerder dit jaar zegevierde hij in de Clasica San Sebastian.