Nairo Quintana omschreef de vijftiende etappe van de Vuelta als één van de beste ooit. De Colombiaan viel vroeg aan en pakte minuten op concurrent Chris Froome.

De 26-jarige kopman van Movistar wist dat hij voorsprong moest pakken met het oog op de tijdrit, die vrijdag op het programma staat.

"Er is natuurlijk nog lang te gaan, dus we moeten op onze hoede blijven", zei Quintana tegen Cyclingnews. De klimmer kwam in de vijftiende rit achter Gianluca Brambilla als tweede over de meet.

De Colombiaan was er met enkele ploeggenoten en onder anderen Alberto Contador vroeg vandoor gegaan. Zij pakten snel een voorsprong van enkele minuten en hielden die tot aan de meet vast.

Voorsprong

In de klassering heeft Quintana nu een voorsprong van 3.37 op Froome, die in de etappe al snel zonder ploeggenoten kwam te zitten. 

"Het team was fantastisch. Iedereen heeft geweldig werk verricht", glunderde Quintana. "Dit was één van de beste etappes ooit. We wisten precies hoe we de voorsprong vast konden houden. Contador speelde ook een grote rol in deze strategie."

De komende etappes staan voor Quintana in het teken van zijn voorsprong op Froome behouden. "Ik richt me op het verdedigen van de marge. Hopelijk valt mijn verlies in de tijdrit daarna mee."