Een paar minuten achter de glorieuze ritwinnaar Robert Gesink vocht Nairo Quintana zaterdag in de koninginnenetappe van de Ronde van Spanje een hevige strijd uit met Chris Froome, maar de klassementsleider wist het gat met zijn grootste concurrent tot zijn eigen teleurstelling niet te vergroten.

"Ik heb er alles aan gedaan om Froome te lossen op de Col d'Aubisque, maar na al mijn versnellingen wist hij vroeg of laat toch weer terug te komen in mijn wiel", baalt Quintana op de site van zijn ploeg Movistar. "Het was vandaag gewoon niet mogelijk."

De 26-jarige Colombiaan heeft daardoor nog altijd maar een voorsprong van 54 seconden op Froome in het klassement. Met nog drie bergritten en vooral een individuele tijdrit van 37 kilometer op het programma is dat een allesbehalve geruststellende marge.

"Maar ik ben tevreden over de vorm die ik vandaag heb laten zien", zegt Quintana. "Mijn wedstrijdschema is dit jaar ongeveer gelijk geweest aan dat van Froome en ik voel ook dat mijn benen vermoeid zijn zo tegen het eind van het seizoen."

"Maar ik hoop door te kunnen zetten in de laatste week van deze Vuelta, hopelijk beter dan Chris, zodat ik de leiderstrui kan vasthouden."

Quintana verwacht zondag weer een lastige rit, wanneer de renners finishen boven op de Aramon Formigal, een klim van eerste categorie. "Dat wordt een zeer, zeer intense dag. Het zal nog explosiever worden dan vandaag."

Valverde

Er was ook slecht nieuws voor Movistar, want Alejandro Valverde verloor ongeveer tien minuten en kelderde in het klassement van de derde naar de negentiende plek.

"Wat er vandaag met mij gebeurd is, is geen verrassing voor mij", reageert Valverde. "Dit zat er al aan te komen en vandaag was een heel zware dag. Ik voelde me niet goed op de slotklim, het zat er niet in vandaag."

"Nu is het alleen nog maar belangrijk dat we Nairo steunen, zodat hij de leiding kan behouden tot en met Madrid."

Sky

Team Sky toont zich tevreden over de uitslag van de koninginnenrit en het presteren van Froome.

"Valverde is weggevallen uit het klassement, dat is goed nieuws", aldus ploegleder Dario Cioni. "Esteban Chaves en Simon Yates hebben wat tijd gepakt, maar Chris heeft nog altijd een minuut op hen, dus dat is voorlopig een comfortabele voorsprong."