Robert Gesink kon zaterdag zijn geluk niet op nadat hij erin slaagde om op fraaie wijze de koninginnenrit van de Vuelta a España op zijn naam te schrijven.

"Ik heb geen topseizoen gehad, maar het voelt nu alsof ik helemaal terug ben", zei de 30-jarige Nederlander van Lotto-Jumbo direct na afloop van de zware bergetappe.

Gesink begon zonder grote verwachtingen aan de Ronde van Spanje nadat hij enkele maanden uit de roulatie was vanwege een hersenschudding. Hij miste daardoor onder meer de Tour de France. Maandag eindigde hij in de rit naar Lagos de Covadonga al als tweede.

"Toen was ik er al heel dichtbij, maar kwam Nairo Quintana nog langszij. Ik dacht nog wel een kans te krijgen, dus ik ben blij dat dat goed heeft uitgepakt."

Gesink troefde na 196 kilometer koers medevluchters Kenny Elissonde en Egor Silin af in een sprintje op de top van de Col d'Aubisque. "We gingen er al snel met een grote groep vandoor en daarin zaten sterke renners. Ik wist dus niet zeker dat ik zou winnen, maar ik heb het geprobeerd en ben heel erg blij dat het gelukt is."

Eenvoudig ging dat volgens de klimmer uit Varsseveld niet. "Ik ben blijven vechten op het laatst, ik kon zelfs niet meer op mijn zadel zitten door de kramp in mijn benen. Maar het was genoeg."