Robert Gesink heeft zaterdag op fraaie wijze de koninginnenrit in de Ronde van Spanje gewonnen. De 30-jarige Nederlander troefde in de veertiende etappe twee medevluchters af in een sprintje op de top van de Col d'Aubisque.

De Fransman Kenny Elissonde eindigde op zeven seconden als tweede, terwijl de Rus Egor Silin op negen tellen derde werd.

Gesink boekte zijn eerste overwinning in een grote ronde. Hij gaf dit jaar meerdere keren aan dat succes in de Giro d'Italia, Tour de France of Vuelta een hoofddoel voor hem was in deze fase van zijn carrière.

De klimmer van Lotto-Jumbo pakte in het Franse deel van de Pyreneeën zijn dertiende profzege en met afstand zijn mooiste. Tot zaterdag sprongen een rit in de Ronde van Zwitserland in 2010, een etappe- en de eindzege in de Ronde van Californië van 2012 en de winst in de Canadese eendagskoersen GP de Montréal (2010) en de GP de Québec (2013) eruit op zijn erelijst.

Gesink, die de Tour dit jaar moest overslaan door een valpartij in de Ronde van Zwitserland, eindigde maandag nog als tweede in de tiende etappe van de Vuelta. Hij werd toen op de Lagos de Covadonga op 2,5 kilometer van de streep achterhaald door Nairo Quintana.

De Colombiaan van Movistar kwam op de Aubisque als twaalfde over de streep op 1 minuut en 47 seconden van Gesink, in dezelfde tijd als zijn naaste belager Chris Froome. Quintana behoudt zijn rode leiderstrui en Froome staat nog steeds tweede op 54 seconden.

Dromen

Veel renners droomden van een zege in de koninginnenrit met drie cols van de eerste categorie en finish op een klim van buitencategorie en dus reed er een halfuurtje na de start in Urdax-Dantxarinea een kopgroep van liefst 41 man weg uit het peloton.

Lotto-Jumbo was goed vertegenwoordigd met naast Gesink ook de Nieuw-Zeelandse klimmer George Bennett en de Belg Victor Campenaerts. Daniel Moreno (op 5.38 van ploegmaat Quintana) was de beste geklasseerde vluchter in het klassement.

Video: Gesink op podium na overwinning

Aan de voet van de Col d'Aubisque, een klim van 16,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1, hadden de koplopers nog een voorsprong van ruim drie minuten op de uit het peloton ontsnapte Simon Yates en meer dan vier minuten op de groep met favorieten.

Een groepje van zes met onder anderen Bennett reed al snel weg op de slotklim, maar Gesink ging in de achtervolging en achterhaalde het sextet. De Achterhoeker versnelde vervolgens op 6,5 kilometer van de top zelf en alleen Jan Bakelants kon volgen.

Gesink wist de Belg van zich af te schudden, maar uit de achtergrond kwamen Kenny Elissonde en Egor Silin terug. Dat trio ging gezamenlijk de laatste kilometer in en Gesink toonde zich in de sprint bergop duidelijk de sterkste.

Favorieten

Een aantal minuten achter Gesink ontstond er ook een mooie strijd tussen de klassementsrenners in de koninginnenrit.

Orica-BikeExchange greep de voorlaatste klim aan voor een gecoördineerde aanval. Yates werd zo de winnaar van de dag bij de favorieten. De Australiër werd vijfde op 39 seconden van Gesink en steeg van de zevende naar de vierde plaats op 2.17 van Quintana.

De klassementsleider probeerde op de Aubisque meermaals weg te rijden bij zijn concurrenten, maar veel ruimte kreeg hij niet. Uiteindelijk verloren hij en Froome zelfs nog wat tijd op Esteban Chaves en Leopold König, respectievelijk de nummer drie en vijf van het klassement.

Alberto Contador werd twintig seconden achter Quintana en Froome negentiende en staat nu zesde in het klassement op 3.28.

Alejandro Valverde was de grote verliezer van de dag. De ploegmaat van Quintana begon de dag op de derde plaats, maar verloor bijna elf minuten op Gesink en zakte naar de negentiende stek.