Valerio Conti is vrijdag naar de zege gesoleerd in de dertiende etappe van de Ronde van Spanje. De 23-jarige Italiaan was de sterkste van een kopgroep van twaalf, die meer dan dertig minuten voor het peloton uit reed.

De Zwitser Danilo Wyss werd tweede op 55 seconden van de winnaar. De Rus Sergey Lagutin, de Oostenrijker Michael Gogl en de Noor Vegard Stake Laengen eindigden in dezelfde tijd en maakte de top vijf vol.

Tom Stamsnijder behoorde tot de twaalf avonturiers al vroeg in de etappe de aanval hadden gekozen. De Nederlander van Giant-Alpecin moest als een van de eersten lossen toen de vluchtgroep in de laatste dertig kilometer uit elkaar sloeg en kwam als elfde over de streep op 1 minuut en 27 seconden van Conti.

Het talent van Lampre-Merida boekte vorig jaar in de zesde etappe van de Ronde van Japan zijn eerste en tot vrijdag enige profzege.

Geen van de vluchters was gevaarlijk voor het klassement en dus kregen ze alle ruimte van het peloton, dat uiteindelijk op bijna 34 minuten van Conti finishte. De favorieten konden zich zo ook sparen voor de zware bergrit van zaterdag met drie cols van eerste categorie en de finish boven op de Aubisque, een klim van de buitencategorie.

Nairo Quintana zal die rit wederom starten in de rode leiderstrui.

Frankrijk

De langste etappe van deze Vuelta van Bilbao naar Urdax-Dantxarinea (213,4 kilometer) voerde het peloton door het Baskenland en een klein stukje door Frankrijk.

Na zo'n 45 minuten koers wisten Jelle Wallays, Yves Lampaert, Gogl, Stéphane Rossetto, Romain Cardis, Cesare Benedetti, Conti, Gatis Smukulis, Wyss, Lagutin, Stake Laengen en Stamsnijder een gaatje te slaan.

Alle vluchters stonden op meer dan een uur van Quintana in het klassement en dus maakte het door Movistar geleide peloton er een veredelde rustdag van. De voorsprong liep al snel op tot boven de twintig minuten en dus was het duidelijk dat de ritwinnaar in de kopgroep zat.

Op zo'n dertig kilometer van de streep probeerden Wallays en Gogl als eersten weg te rijden bij hun medevluchters, maar de Belg en de Oostenrijker kregen geen ruimte. Het zorgde er wel voor dat de strijd om de ritzege echt begonnen was.

Stake Laengen was de volgende die demarreerde en de Noor kreeg Gogl, Lampaert, Wyss, Lagutin en Conti met zich mee. Conti reed op een lastig stuk weg bij de andere vijf en de Italiaan soleerde in de laatste vijftien kilometer naar de overwinning.