Jens Keukeleire heeft donderdag voor de vierde Belgische ritzege gezorgd in de Ronde van Spanje. De renner van Orica-BikeExchange was in de twaalfde etappe duidelijk de sterkste in de sprint van een uitgedund peloton.

Een andere Belg, Dries Devenyns, leek in de lastige finale op weg naar etappewinst in Bilbao, maar de renner van IAM Cycling werd op minder dan een kilometer teruggepakt.

De 27-jarige Keukeleire troefde vervolgens de Fransman Maxime Bouet en de Italiaan Fabio Felline met meerdere fietslengtes af in de spurt. Robert Gesink was de beste Nederlander op de 44e plaats, vlak voor Devenyns. Zij waren de laatste twee renners van de voorste groep.

Eerder deze Vuelta won de Belg Gianni Meersman al de tweede en de vijfde etappe en zegevierde diens landgenoot Jonas van Genechten in de zevende rit.

In de top van het klassement vonden geen verschuivingen plaats. Nairo Quintana eindigde als 26e in dezelfde tijd als de winnaar en behoudt de rode leiderstrui.

Keukeleire boekte in het Baskenland de elfde profzege uit zijn carrière, maar het is met afstand zijn mooiste.

Avontuur

Net als woensdag werd er in de twaalfde etappe hard gereden in het eerste uur en duurde het lang voordat een kopgroep de zegen kreeg van het peloton.

In de afdaling van eerste van vier cols van de dag wisten voormalig rodetruidrager Darwin Atapuma, Peter Kennaugh, Louis Meintjes, Kenny Elissonde, Gianluca Brambilla, Romain Hardy en David Lopez toch een gaatje te slaan.

Zes van de zeven renners stonden op minder dan tien minuten van klassementsleider Quintana en dus kregen de vluchters nooit veel meer dan 2,5 minuten voorsprong. Atapuma ging met nog negentig kilometer te gaan onderuit, waardoor hij al snel werd teruggepakt door het door Movistar en Astana geleide peloton.

Op de Alto El Vivero, een klim van tweede categorie nabij Bilbao die twee keer moest worden bedwongen in de finale, moest Hardy vooraan afhaken, maar de voorsprong van de vijf overgebleven vluchters werd ook snel minder en voor de tweede beklimming van de Alto El Vivero was hun avontuur voorbij.

Devenyns

Devenyns greep de hergroepering aan voor een demarrage en de Belg van IAM Cycling pakte rap een gat van een halve minuut.

George Bennett ging in de tegenaanval, maar achter de Nieuw-Zeelander van Lotto-Jumbo zetten ook de favorieten, met Alberto Contador voorop, vlak voor de top op ruim dertien kilometer van de streep even aan.

Devenyns begon desondanks met een toegift van dertig seconden op een achtervolgend groepje van zes aan de laatste afdaling naar Bilbao, maar met nog iets meer dan één kilometer te gaan werd de Belg toch gegrepen.

Ruim veertig renners gingen daardoor sprinten om de overwinning en Keukeleire liet er geen twijfel over bestaan wie de snelste was van die groep.