Quintana houdt Gesink af van ritzege in Vuelta en herovert leiderstrui

De Colombiaan Nairo Quintana heeft maandag de tiende etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven en de leiding gepakt in het klassement. Hij droeg de rode leiderstrui zaterdag ook al.

De klimmer van Movistar kwam in de ruim 186 kilometer lange etappe van Lugones naar Lagos de Covadonga solo over de streep. De Spanjaard David de la Cruz verloor veel tijd en raakte zijn leiderstrui kwijt.

Lotto-Jumbo-renner Robert Gesink werd op 23 seconden van de ritwinnaar knap tweede. Hij maakte eerder deel uit van een kopgroep van zestien renners en leek op weg naar de zege, maar werd nog voorbij gereden door Quintana.

Gesink boekte wel zijn beste resultaat ooit in de etappe van een grote ronde. Hij pakte nog nooit de dagzege in de Vuelta, Tour de France of Giro d'Italia.

Achter Gesink werd Chris Froome derde. In het klassement is de Tourwinnaar derde met een achterstand van 58 seconden op Quintana. Nummer twee Alejandro Valverde geeft 57 tellen toe. Alberto Contador moest op de slotklim passen en is de nummer vijf op 2.54, achter nummer vier Esteban Chaves (2.09).

Chaotisch

Het eerste uur van de tiende etappe verliep door veel valpartijen chaotisch. Vervolgens reden er zestien renners weg, waaronder Gesink en zijn ploegmaat Vincent Campenaerts.

Aanvankelijk leek Gesink vooraan niet met de besten mee te kunnen, maar de 30-jarige Nederlander vocht zich knap terug en liet de rest van zijn medevluchters vervolgens achter zich.

Enkele kilometers voor het einde ontbrandde de strijd in de groep met favorieten. Froome kon aanvankelijk niet mee, maar hervond zijn ritme en eindigde alsnog vooraan. Quintana liet met een machtige demarrage eerst Contador en vervolgens ook Gesink achter zich.

Dinsdag is een rustdag in de Vuelta. Woensdag wacht het peloton een grotendeels vlakke rit over 168 kilometer van Colunga naar Peña Cabarga met aankomst bergop.

Lees meer over:
Tip de redactie