Gesink moet wennen aan nieuwe rol in Ronde van Spanje

Robert Gesink heeft in de eerste negen etappes van de Ronde van Spanje mede door een gemankeerde voorbereiding niet mee kunnen doen met de voorsten. De 30-jarige Nederlander ziet een stijgende lijn, maar het is wel even wennen dat hij niet voor een goed klassement rijdt.

"Mijn herstelvermogen is normaal gesproken mijn sterkste kant, als ronderenner is dat waar je op teert. Nu is dat wisselender", vertelt Gesink op de site van zijn ploeg Lotto-Jumbo.

"Ik zit op een andere manier in deze ronde, omdat ik niet voor het klassement fiets zoals normaal gesproken. Ik merk dat ik daar wat meer moeite mee heb. In de derde etappe was ik bijvoorbeeld heel goed, maar de dag erna ging het weer niet zo goed."

Gesink staat na ruim een week koers 59e in het algemeen klassement van de Vuelta, op ruim 35 minuten van leider David De la Cruz.

De Achterhoeker begon zonder klassementsambities aan de laatste grote ronde van het jaar omdat hij een aantal weken voor de Tour de France bij een harde val in de Ronde van Zwitserland een hersenschudding opliep. Hij maakte pas anderhalve week voor de Ronde van Spanje zijn rentree in het peloton.

Verwachtingen

"Ik ben zonder al te veel verwachtingen aan de Vuelta begonnen. Het is vooral belangrijk dat ik een ronde in mijn benen heb met oog op volgend jaar", zegt Gesink, die zondag met de 46e plaats in de negende etappe zijn beste rituitslag van de ronde neerzette.

"Het gaat in ieder geval de goede kant op, ik kom weer in mijn oude ritme en daar ben ik tevreden over."

"De eerste negen ritten waren niet makkelijk en het is af en toe ook best even slikken om te moeten constateren dat ik niet het niveau heb om voor resultaten te gaan."

Kruijswijk

Gesink hoopte dat hij in Spanje Steven Kruijswijk bij kon staan, maar de kopman van Lotto-Jumbo moest na een valpartij in de vijfde etappe afstappen met een gebroken sleutelbeen.

De Nederlandse formatie richt zich daardoor nu op het klassement van de Nieuw-Zeelander George Bennett, die 23e staat op ruim drie minuten, en op dagsucces.

"We gaan ons zo goed mogelijk proberen te herpakken", zegt Gesink. "Voor mij persoonlijk blijft het plan hetzelfde. Ik hoop in de tweede helft van de Vuelta een hoger niveau te hebben en iets moois te laten zien. Voor nu is dat nog even koffiedik kijken."

Het peloton krijgt maandag nog één zware etappe voor de wielen voor de eerste rustdag op dinsdag. De finish van de tiende etappe ligt na 188,7 kilometer op de beruchte Lagos de Covadonga, een klim van 12,2 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2.

De tiende etappe van de Ronde van Spanje gaat om 12.30 uur van start.

Lees meer over:
Tip de redactie