David de la Cruz heeft zondag de negende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Spanjaard bleek de sterkste van een kopgroep van twaalf en kwam solo aan op de Alto del Naranco bij Oviedo. Hij nam bovendien de rode leiderstrui over van Nairo Quintana.

De 27-jarige De la Cruz bleef op de slotklim alleen over met Dries Devenyns. De Belg maakte een schakelfout in de laatste kilometer, waarna zijn vluchtgenoot snel van hem weg kon sprinten en zijn eerste profzege kon boeken.

De Italiaan Moreno Moser werd derde op ruim een halve minuut, voor Luis Leon Sanchez uit Spanje en de Zwitser Mathias Frank.

De eerste renners van het peloton, met alle favorieten voor het klassement, kwamen op 2.56 minuten van De la Cruz over de streep, waardoor de Spanjaard in het klassement nu een voorsprong van 22 seconden heeft op Quintana. Alejandro Valverde staat derde op 41 tellen.

Robert Gesink was de beste Nederlander op de 45e plaats. De klimmer van Lotto-Jumbo verloor 3.25 op de winnaar.

De la Cruz bezorgde zijn ploeg Etixx-QuickStep de derde ritzege van deze Ronde van Spanje, want zijn ploegmaat Gianni Meersman sprintte al twee keer naar de winst. Bovendien is het de eerste Spaanse ritwinst van deze Vuelta.

Belgen

Met onderweg drie cols van derde categorie en één van de tweede categorie en de finish boven op een berg van tweede categorie, was de negende rit van Cistierna naar Oviedo (164,5 kilometer) zeer geschikt voor een succesvolle vlucht.

Enrico Battaglin kon niet meer meestrijden om de goede kopgroep, want de Italiaan van Lotto-Jumbo kneep vrijwel direct in de remmen.

Twaalf andere renners, onder wie vier Belgen en Alexandre Geniez - de winnaar van de derde rit in deze Vuelta - wisten na een flinke strijd wel een gat met het peloton te slaan.

De La Cruz was op slechts 2.46 minuten van leider Quintana de best geklasseerde renner in het klassement, waardoor Movistar het verschil niet te groot liet worden. Toch had de kopgroep vrijwel de hele etappe een voorsprong van een minuut of vier.

De Gendt

Thomas de Gendt tekende op zo'n vijftig  kilometer van de streep voor de eerste versnelling in de kopgroep, maar de Belg zette zijn aanval niet door nadat hij de bergpunten had gepakt op de tweede en derde col van de dag.

De Belgen Devenyns, Jan Bakelants en Dylan Teuns wisten vervolgens een gaatje te slaan, maar dat trio werd nog voor de laatste klim van 5,5 kilometer teruggepakt. Vlak voor de Alto del Naranco sprongen Devenyns en De la Cruz weg en dat duo hield wel stand.

Met nog minder dan een kilometer te gaan wilde Devenyns aan gaan zetten, maar de Belg had problemen met zijn fiets, waardoor De la Cruz naar de zege en de leiding het klassement reed.

"Ik dacht vandaag eigenlijk alleen aan de ritzege en nu ben ik leider. Het is ongelooflijk", zei de winnaar. "Ik had wel een goede dag, maar ging er niet vanuit dat ik het tegen deze renners kon volhouden."