Nairo Quintana heeft zaterdag in de achtste Vuelta-etappe een geslaagde greep naar de leiderstrui in de Ronde van Spanje gedaan. De Colombiaan reed in de slotkilometers van de zware bergrit weg bij de overige favorieten. Sergey Lagutin schreef de bergetappe op zijn naam.

De 35-jarige Lagutin sprong in de laatste meters naar de top van de Alto de la Camperona weg bij zijn medevluchters Axel Domont en Perrig Quéméneur. De Rus boekte de eerste grote zege uit zijn loopbaan.

Achter de groep met koplopers streden de klassementsrenners om de rode trui. Leider Darwin Atapuma moest halverwege de slotklim al afhaken. Quintana sprong een paar kilometer voor de finish weg bij de overige favorieten en zijn voorsprong op Alejandro Valverde en Chris Froome was groot genoeg om de rode trui van Atapuma over te nemen.

De Colombiaan moest veel tijd toegeven en zakte naar de zesde plaats in het klassement. Quintana begint zondag met een voorsprong van negentien seconden op Valverde aan opnieuw een zware bergrit. Froome staat derde en moet 27 seconden goedmaken op Quintana. Alberto Contador steeg naar de zevende plaats op 1.39 van Quintana.

Steile slotklim

De 183,9 kilometer lange rit van Villalpando naar La Camperona was de eerste van vier opeenvolgende zware bergetappes in de Vuelta. Een kopgroep van elf renners kreeg de zege van het peloton en fietste een ruime voorsprong bij elkaar.

Met een voorsprong van negen minuten begonnen de koplopers aan de zware slotklim, die stijgingspercentages van meer dan 20 procent kende. Jhonatan Restrepo was de eerste renner uit de kopgroep die aanviel. De Colombiaan blies zichzelf echter op en werd voorbij gereden door onder meer Lagutin, Domont en Quéméneur. Lagutin demarreerde een paar honderd meter voor de finish en kwam solo over de streep.

In het peloton kon Atapuma het tempo al snel niet meer bijbenen. De renner van BMC verloor uiteindelijk veel tijd op Quintana.

De Colombiaan van Movistar plaatste twee kilometer voor de finish een aanval en aanvankelijk kon alleen Froome volgen, maar ook de Britse Tourwinnaar moest Quintana laten gaan. Op de streep had hij meer dan een halve minuut voorsprong op Alberto Contador, Froome en Valverde en dat was voldoende om de rode trui te pakken.