Simon Yates heeft donderdag de zesde etappe in de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De 24-jarige Brit kwam solo over de finish in Luintra Ribeira Sacra.

Yates viel pas enkele kilometers voor de finish aan, maar gaf zijn kleine voorsprong op de achtervolgers niet meer uit handen. Darwin Atapuma van BMC behoudt de rode leiderstrui in de Vuelta. 

Steven Kruijswijk stapte niet meer op in de zesde etappe. De renner van Lotto-Jumbo brak woensdag zijn sleutelbeen na een val in de vijfde rit en moest de Ronde van Spanje verlaten. 

De rit tussen Monforte de Lemos en Luintra Ribeira Sacra was 163 kilometer lang en kende slechts één klim van de tweede categorie.

Vluchters

De heuvelachtige rit was ideaal voor een ontsnapping. Simon Pellaud (IAM Cycling), Loïc Chetout (Cofidis) en Cristoph Pfingsten (Bora) deden een poging, maar het peloton voerde een hoog tempo en rekende de drie vluchters snel in.

Na meerdere kansloze vluchtpogingen ontstond na 50 kilometer koers alsnog een kopgroep van elf man, die een voorsprong van twee minuten pakte op het peloton.

58 kilometer voor de finish begon de kopgroep aan de klim van de tweede categorie. Fraile demarreerde al snel van de rest, kwam als eerste boven en pakte de punten in de tussensprint. De Spanjaard bleef even aan kop rijden, maar kon zijn voorsprong niet lang vasthouden.

Frank

De vier achtervolgers haalden Fraile vrij snel in, waarna Mathias Frank direct een demarrage inzette. De Zwitser had vijf kilometer voor de meet een voorsprong van 40 seconden op het peloton en zag zijn kansen op een ritzege stijgen.

Yates gooide roet in zijn eten. Samen met Javier Moreno van Movistar onsnapte hij uit het peloton in een ultieme aanval op Frank. Yates liet Moreno snel achter zich en voegde zich bij Frank, die ook ten prooi viel aan de renner van Orica-BikeExchange. Yates hield zijn voorsprong vast en soleerde naar de zege.