Steven Kruijswijk is woensdag afgestapt in de Vuelta na een harde botsing met een paaltje in de vijfde etappe. Hij heeft zijn linkersleutelbeen gebroken.

De kopman van Lotto-Jumbo lag in de slotfase van de rit op de grond en greep meteen naar zijn sleutelbeen. Kruijswijk botste in de sprint op een ongemarkeerd paaltje.

Lotto-Jumbo meldt dat Kruijswijk naar het ziekenhuis ging met de medische staf om zijn lichaam te laten onderzoeken. Daar werd een breuk in het linkersleutelbeen geconstateerd.

Via Twitter laat Kruijswijk weten "teleurgesteld" te zijn de Vuelta voortijdig te moeten verlaten.

"Mijn ribben en sleutelbeen doen veel pijn", zegt Kruijswijk op de website van Lotto-Jumbo. "Ik botste hard tegen die paal. Het is verschrikkelijk dat ik deze race moet verlaten door een obstakel dat er niet had moeten zijn."

Kruijswijk gaat donderdag naar huis. "Dit was na de Giro d'Italia mijn tweede grote doel en ik baal van de manier waarop ik de Vuelta moet verlaten."

Troef

De Nederlander was de troef van Lotto-Jumbo in het klassement. Ondanks een achterstand van enkele minuten in de eerste ritten, was Kruijswijk dinsdag nog optimistisch over zijn vierde rit en de aankomende etappes.

De vijfde etappe werd gewonnen door Gianni Meersman, de Belg van Etixx-QuickStep. Hij won ook al de tweede etappe van de Vuelta. De rode trui blijft in bezit van Darwin Atapuma.