Gianni Meersman heeft woensdag de vijfde etappe van de Vuelta op zijn naam geschreven. Steven Kruijswijk ging in de laatste kilometers bij een massale valpartij onderuit.

Kruijswijk kwam hard ten val in de slotfase van de rit. De Nederlander brak zijn linkersleutelbeen, waardoor zijn Vuelta al voorbij is.

Meersman, de Belg van Etixx-Quick-Step, boekte zijn tweede dagsucces in Spanje nadat hij ook al de tweede etappe won. De rode trui blijft in bezit van Darwin Atapuma van BMC, nadat er even sprake van was dat Alejandro Valverde de nieuwe koploper in het klassement was.

In de vlakke etappe van 171 kilometer tussen Viviero en Lugo roken de sprinters hun kansen. Er stond slechts één klim van de derde categorie op het programma.

Tiago Machado (Katusha) en Julien Morice van Direct Energie lieten het peloton al vroeg achter zich. Op het natte wegdek werd Morice bijtijds ingerekend, maar hield de Portugees het lang vol.

Machado leek zelfs even te gaan stunten toen hij na 70 kilometer nog een voorsprong van vijf minuten op het peloton had. De sprintersploegen wachtten lang met het inrekenen van Machado om vroegtijdige ontsnappingen vanuit die groep te voorkomen.

Massasprint

Met nog 13,5 kilometer te gaan werd de Portugees toch opgeslokt door het peloton en werden de voorbereidingen voor een massasprint getroffen.

In de laatste kilometers na het slotklimmetje ging Simon Clarke ervandoor met Philippe Gilbert, maar zij werden snel weer ingerekend door het peloton. Na een valpartij met onder anderen Kruijswijk was er geen sprake meer van een massasprint. Meersman was de sterkste in de laatste meters.