Steven Kruijswijk verloor dinsdag net als een dag eerder tijd op zijn concurrenten in de strijd om het algemeen klassement, maar hield een beduidend minder slecht gevoel over aan de vierde rit van de Vuelta a España.

In de derde etappe moest de kopman van Lotto-Jumbo maandag nog ruim een minuut toegeven op de favorieten voor de eindzege. Na afloop liet de 29-jarige Brabander weten zich niet goed te voelen.

Dinsdag verloor Kruijswijk iets meer dan een halve minuut op klassementsrenners als Chris Froome, Esteban Chaves, Nairo Quintana en Alberto Contador. "Ik voelde me beter dan gisteren", reageerde Kruijswijk op de website van Lotto-Jumbo.

"Dat is positief. Ik had niet verwacht dat ik vandaag wel ineens bij de besten zou blijven, maar het ging niet slecht. Als dit zich zo doorzet, kan ik in de loop van de Vuelta het niveau halen dat ik voor ogen had."

Vooraf had de nummer vier van de Giro aangegeven mee te willen doen om de prijzen in Spanje. Zijn voorbereiding verliep echter verre van vlekkeloos, want hij werd ziek na de olympische wegwedstrijd in Rio de Janeiro.

Atapuma

Kruijswijk is op plek 31 nog wel de beste Nederlander in het klassement, op 3 minuten en 10 seconden van de nieuwe rodetruidrager Darwin Atapuma. Die Colombiaan werd dinsdag tweede en nam de leiding over van Ruben Fernandez.

"Dit is de beste dag van mijn wielerloopbaan", jubelde de 28-jarige coureur van BMC, die ervan overtuigd is dat hij zijn leiderstrui ook woensdag weer om de schouders mag trekken. "Morgen is niet zo'n heel zware rit."

"Om de rode trui één etappe te mogen dragen is al onbeschrijflijk. Ik bekijk het gewoon per dag en blijf mijn best om de doelen van de ploeg te verwezenlijken."

Woensdag wordt de Vuelta hervat met de relatief vlakke vijfde etappe met een venijnig klimmetje in de finale.