​Lilian Calmejane heeft dinsdag de dagwinst opgeëist in de vierde etappe van de Vuelta. De Fransman van Direct Energie soleerde op de slotklim naar de finish in Mirador Vixia de Herbeira. Darwin Atapuma is de nieuwe klassementsleider in de Ronde van Spanje.

Het was pas de eerste profzege voor de 23-jarige Calmejane, die debuteert in een grote koers. Atapuma werd tweede achter Calmejane. De derde plek was voor Benjamin King.

Atapuma gaf op de streep vijftien seconden toe op Calmejane, maar dat bleek voor de Colombiaan van BMC wel genoeg om de rode leiderstrui over te nemen van Ruben Fernandez.

Steven Kruijswijk was op de vijftigste plaats de beste Nederlander in de daguitslag. De kopman van Lotto-Jumbo kwam op twee minuten en veertig seconden van dagwinnaar Calmejane binnen en verloor zo tijd op de klassementsrenners.

Atapuma, de vierde leider in vier dagen, verdedigt woensdag in de vlakke vijfde rit een voorsprong van 29 seconden op Alejandro Valverde. Tourwinnaar Chris Froome volgt op 33 seconden van de Colombiaan. Kruijswijk staat 31e op 3.10.

Aanvallen

De 163,5 kilometer lange rit voerde het peloton over een heuvelachtig parcours door Galicië in het noordwesten van Spanje.

Richting de slotklim moesten de renners twee serieuze bergen trotseren, beide van de tweede categorie. Al op de eerste, de Alto de Serra Capela, bundelden 21 renners de krachten en werd een gat geslagen met het peloton.

De kopgroep, met onder anderen Atapuma, Rolland, Thomas De Gendt, Zdenek Stybar, Nikias Arndt en Enrico Battaglin, reed een voorsprong van een minuut of vijf bij elkaar.

In de aanloop naar de beklimming richting finishplaats Mirador Vixia de Herbeira zagen meerdere renners hun aanval neergeslagen worden door het inmiddels uitgedunde peloton, maar op negen kilometer van de streep had Calmejane wel succes.

De jonge Fransman wist stand te houden op de slotklim van de derde categorie en kon zo onbedreigd naar zijn allereerste overwinning bij de profs rijden.