Wielrennen

Gesink als helper van kopman Kruijswijk van start in Vuelta

Robert Gesink is fit genoeg om zaterdag te starten in de Vuelta a España. De 30-jarige klimmer zal in Spanje gaan proberen kopman Steven Kruijswijk te ondersteunen in de bergen.

Gesink kon vorige maand niet meedoen aan de Ronde van Frankrijk, omdat hij een aantal weken voor de Tour bij een harde val in de Ronde van Zwitserland een hersenschudding opliep.

De Varssevelder maakte vorige week zijn rentree in de Tour de l'Ain. Hij werd 21e in het eindklassement van de vierdaagse Franse etappekoers.

"Ik kijk uit naar de Vuelta, het is een belangrijke koers richting 2017", zegt Gesink dinsdag op de site van zijn ploeg Lotto-Jumbo. "Ik ga zonder hoge verwachtingen van start en hoop mijn herstelvermogen terug te vinden, te groeien in de koers en de ploeg te kunnen ondersteunen."

Kruijswijk is na zijn goede optreden eerder dit jaar in de Ronde van Italië de onomstreden kopman van de Nederlandse formatie. De klimmer is blij dat Gesink hem kan gaan helpen in de Vuelta. "Het is natuurlijk afwachten hoe het met Robert gaat, maar een fitte Gesink kan mij erg goed ondersteunen."

Fris

Kruijswijk was in de Giro dicht bij de eindzege, maar door een valpartij verloor hij de roze trui, waarna hij als vierde eindigde in het klassement.

"Na de Giro heb ik veel rust gehad om te herstellen van mijn val en de koers'', meldt de 29-jarige Brabander. "In aanloop naar de Vuelta heb ik bewust niet veel koersen gereden om zo fris mogelijk aan de start te verschijnen.''

Kruijswijk wil ook in de Ronde van Spanje zo lang mogelijk meedoen om de eindzege. Daarvoor moet hij het opnemen tegen renners als Chris Froome, Nairo Quintana en Alberto Contador. "Ik wil meedoen om de prijzen. Het is mooi dat de grote klassementsrenners in de Vuelta starten, dat motiveert en zo kan ik mijzelf met de besten meten.''

Kruijswijk kende nog wel een tegenslag op weg naar de Vuelta, want na de olympische wegrit van anderhalve week geleden in Rio de Janeiro werd hij ziek. "Het is zuur dat ik in het laatste deel van de voorbereiding te maken kreeg met ziekte. Op dit moment voel ik mij weer sterker worden. Nu is het belangrijk de eerste etappes door te komen."

De Ronde van Spanje start zaterdag met een ploegentijdrit en duurt tot en met 11 september.

Volledige selectie Lotto-Jumbo: Steven Kruijswijk, Robert Gesink, Bram Tankink, Jos van Emden, Koen Bouwman, Victor Campenaerts, Martijn Keizer, Enrico Battaglin en George Bennett.

Tip de redactie